Zamknij

Kuchnia syryjska - mieszanka smaków i kultur

14:18, 19.03.2019 | artykuł sponsorowany
Skomentuj

Typowo bliskowschodnia kuchnia łączy w sobie wpływy tureckie oraz arabskie. Ta kombinacja czynią ją jedną z najsmaczniejszych na świecie. Choć na pierwszy rzut oka nie kojarzymy z nią żadnych konkretnych potraw, to znamy je doskonale. To przecież kebab czy też dobrze nam znany chlebek pita. Z mniej znanych to harissą, czyli pasta z ostrej papryki z oliwą z oliwek i czosnkiem. Wegetarianie znają kuchnię syryjską zapewne pod postacią falafela lub puree z fasoli. O tych potrawach pewnie słyszałeś, ale co jeszcze kryje kuchnia syryjska?

W Syrii duża popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju dania z makaronem, ryżem, soczewicą, cebulą i sosem z pomidorami o nazwie kuszemi. Posiłek bez chleba nie ma miejsca, a zjada się go naprawdę ogromne ilości za każdym razem. Nie zawsze jest on jednak w tej samej postaci - czasem zostanie podany chlebek pita, innym arabski ajsz czy też chleb z tymiankiem i ziołami (tzw. ajsz bi zaatar).

Na dobry początek

Tradycyjny bliskowschodni posiłek rozpoczyna się od zestawu ciepłych oraz zimnych przekąsek. Wśród nich znajdziemy hummus (pasta z ciecierzycy wymieszanej z czosnkiem i cytryną), kibba (pasztecik z mielonej baraniny i pszenicy, smażony na głębokim oleju) lub kibda (wątróbka smażona z cytryną lub czosnkiem). Po takiej przekąsce pora na danie główne. Zazwyczaj jest ono przyrządzane z baraniny jak np. kibba naja – mielona baranina podawana na surowo z grubo tartą pszenicą. Kofta to jedno z popularniejszych potraw. Dla niewtajemniczonych, są to grillowane kiełbaski z mielonego mięsa z przyprawami. Trochę mniej wyszukane, ale równie popularne danie to pieczony kurczak.

Trzeba popić!

Wszystkie dania kuchni syryjskiej są dość mocno przyprawione, więc naturalnie, że po takim posiłku chce się mocno pić. Pije się tam głównie herbatę, kawę, soki lub tureckie jogurty. Tradycyjna herbata jest zazwyczaj bardzo słodka i ma smak miętowy. Serwowana jest w małych szklaneczkach. Kawę przyrządza się zazwyczaj po turecku i podaje z dużą ilością cukru.

Desery syryjskie są bardzo słodkie, przyrządzane z ogromnymi ilościami cukru i doprawiane miodem. Najsłynniejszym deserem jest halawat al-dżibna, czyli delikatne ciasto nadziewane kremowym serem, z syropem i lodami, przypominające nieco pączki. Dania tej kuchni w Toruniu zamówisz z restauracji Armit lub podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddtorun.pl | Prawa zastrzeżone