Zamknij

Dbaj o czystość swojego lokalu i nie bój się sanepidu

11:28, 14.11.2018 | materiał partnera
Skomentuj

Zaufanie to podstawowa rzecz, o jaką musimy dbać oferując jakiegokolwiek rodzaju usługi. Nie inaczej jest z prowadzeniem lokalu. Są czynności, przy których nikt z nas nie akceptuje żadnego brudu – spożywanie posiłków z pewnością do nich należy. Jeżeli pozwolimy na to, by w oczy naszego gościa rzucił się dowolny drobiazg, mogący być przyczyną pełnych niepokoju domysłów odnośnie tego, co może dziać się za drzwiami kuchni, niewykluczone, że więcej nie zobaczymy już ani jego, ani innych osób, z którymi mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami. W dobie mediów społecznościowych ich liczba może być trudna do przewidzenia.

Walka z brudem nie kończy się nigdy

Rzeczy pomocnych w utrzymaniu czystości, o które należy zadbać, jest wiele, najważniejsze są jednak skuteczne i realizowane z żelazną konsekwencją procedury. Nawet najlepsze środki chemiczne i urządzenia techniczne nie załatwią sprawy same z siebie. Wszelkiego rodzaju brud jest tymczasem wrogiem szczególnie istotnym – jego obecność będzie niosła ze sobą wiele konsekwencji, począwszy pogarszania jakości przygotowywanej żywności, poprzez szybsze się jej psucie, niekorzystne wrażenie wywarte na gościach, aż po np. zatrucie, po którym niechybnie czeka nas dodatkowa kontrola ze strony sanepidu – choć może być ona rezultatem także donosu klienta, którym powodować mogła nie tyle złośliwość, co spowodowany przez jakieś uchybienia niepokój. A zatem – czyszczenie wszystkich istotnych miejsc, zarówno mających kontakt z żywnością, jak i znajdujących się w polu widzenia konsumentów, musi mieć miejsce regularnie.

Jak już wspomnieliśmy, oczywiste dla wszystkich bezpośrednie zagrożenie natury sanitarnej to tylko jedna z ważnych w tym kontekście kwestii.

Ślady po poprzednich gościach na stole, brudne ściany i podłoga, plamy na tapicerowanych elementach mebli – wszystko to może odebrać apetyt nawet wówczas, gdy w kuchni akurat panuje perfekcyjna czystość, a zaserwowane danie zachwyciłoby najbardziej nawet wybrednego konesera.

Właściwe wyposażenie pozwoli nie martwić się o czystość

Pilnowanie swoich obowiązków w zakresie utrzymania czystości przez wszystkich pracowników zapewni pełne bezpieczeństwo, jeśli tylko będą oni dysponowali odpowiednimi środkami. Dostępna dziś chemia przynosi znakomite efekty, wystarczy, że będzie stosowana zgodnie z przeznaczeniem. Wiele zależeć będzie od przygotowania stanowisk pracy pod kątem łatwości ich sprzątania. Wielkim wyzwaniem były niegdyś naczynia, sztućce i inne tego typu wyposażenie, zwłaszcza, jeśli liczba gości była bardzo duża. Dobra zmywarka gastronomiczna powoduje, że przestaje to być problemem. Zmywanie odbywa się w mgnieniu oka i skutecznie, a dodatku przy minimalnym zużyciu wody i prądu – inwestycja taka w dłuższej perspektywie łatwo się więc zwróci. Należy przy tym pamiętać o tym, że talerze i wyroby szklane czy sztućce mają różne wymagania odnośnie sposobu mycia. Toteż w wielu lokalach funkcjonują dwa urządzenia tego typu. O dużym ich wyborze na rynku można przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quality.

(materiał partnera)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddtorun.pl | Prawa zastrzeżone