Zamknij

Wyposażenie budki z jedzeniem - co powinno sie w nim znaleźć

art. sponsorowany + 12:15, 12.07.2023 Aktualizacja: 12:15, 12.07.2023

Jeśli planujesz otworzyć fast food, ważne jest, aby wybrać dobrą lokalizację o wysokim natężeniu ruchu, która przyciągnie dużo klientów. Budka z jedzeniem może stanąć właściwie wszędzie w mieście. Jednak lokalizacja to tylko pierwszy krok.

Co powinno się znaleźć w Twojej budce z jedzeniem?

Aby zapewnić swoim gościom najlepszą jakość i smak potraw, musisz zainwestować w odpowiednie wyposażenie, zapasy i oczywiście dobrych pracowników. Nie zapomnij także o detalach, takich jak pojemnik na pieczywo, szafki na ubrania i pojemniki, oraz oczywiście dostęp do wody i toalety dla gości i pracowników – wiele z tych wymogów to standardy Sanepidu.

To jakie urządzenia umieścisz w fast foodzie, zależy głównie od rodzaju dań, jakie będziesz przygotowywał. Jeśli chcesz podawać kebaby, niezbędny będzie odpowiedni ruszt, podobnie jak przy kurczakach z rożna oraz opakowania na frytki. Jednak dla większości budek z szybkim jedzeniem można przyjąć, że w kuchni niezbędne będą urządzenia jak:

  • Grill kontaktowy — służy do grillowania bułek oraz hamburgerów. Wkładasz weń kanapkę panini czy bułkę z hot-dogiem. Możesz też wybrać taki z możliwością opiekania gofrów.
  • Rolkowy podgrzewacz — idealny do podgrzewania parówek i innych kiełbasek, wykorzystywany do przygotowywania hot-dogów. Ponieważ takie kiełbaski można kupić w sklepach lub na stacjach benzynowych, nie stanowią już atrakcji. Wielu posiadaczy budek z nich rezygnuje, albo oferuje alternatywę, jak hot-dogi w stylu amerykańskim.
  • Opiekacz do bułek — służy przede wszystkim do podgrzewania kanapek i zapiekanek. W latach 90. popularne były mikrofalówki, ale dziś ludzie chcą zdrowszych, chrupiących przekąsek. Mikrofalówka może też się przydać, ale pamiętaj, że powinna głównie służyć do odmrażania, nie gotowania!
  • Kuchenka. W budce możesz mieć dość mało miejsca, ale przyda Ci się palnik gazowy, zależnie od tego, jakie dania będziesz przygotowywać. Zwłaszcza fast-food jak makaron ramyun wymaga miejsca do gotowania. Może też przydać ci się okap — choć często właściciele budek z niego rezygnują. Jeśli chcesz oferować frytki, wybierz elektryczną frytkownicę.
  • Lodówka — potrzebna do przechowywania produktów spożywczych. Lodówka zajmuje dużo miejsca, ale możliwe, żeby zastąpić ją niską lodówką tzw. akademicką, lub lodówką poziomą. W lodziarni przygotuj wystawę, blat chłodniczy oraz oczywiście pojemniki do lodów od firmy Tedmark.

Co więcej, w fast foodzie przydatne mogą być także inne urządzenia, takie jak np. blender, ekspres do kawy, toster, piekarnik, nóż elektryczny itp. Wszystko zależy od oferty menu i wymagań właściciela lokalu.

Opakowania na żywność i dodatki

Jeśli chcesz oferować żywność na wynos, warto też zainwestować w opakowania i naczynia jednorazowe, takie jak pudełka, kubki, sztućce i serwetki, papierowe tacki na gofry itp.. Wszystko powinno być wykonane z materiałów, które są bezpieczne dla zdrowia i chronią żywność przed zanieczyszczeniem.

Oprócz wyposażenia kuchni nie zapomnij o wyposażeniu miejsca dla klientów. W zależności od wielkości i stylu Twojej budki możesz zdecydować się na krzesła i stoły, lub po prostu kilka blatów na ulicy. Oczywiście, niezbędne są też kosze na śmieci, których powinno być wystarczająco dużo, aby utrzymać porządek i czystość w lokalu.

Urządzając lokal gastronomiczny, nawet jak najmniejszy, nie zapominaj, że jakość i bezpieczeństwo żywności oraz czystość i porządek w lokalu są kluczowe dla sukcesu Twojego biznesu.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%