Zamknij

Etykieta przy stole. Jak ustawić naczynia w restauracji?

13:50, 29.04.2024 artykuł sponsorwany Aktualizacja: 13:51, 29.04.2024

Normy zachowania przy stole od wieków obowiązywały na dworach, a potem w posiadłościach i domach należących do elit społeczeństwa. To właśnie tam odpowiednie osoby dbały o to, aby podczas posiłków wszystkie ceremoniały zostały dotrzymane. Obecnie odpowiedzialność za etykietę spada na nasze barki. W niniejszym artykule omówimy, jak prawidłowo ustawiać serwis do kawy i inne naczynia porcelanowe na stole, by zachować ducha dawnych tradycji i jednocześnie wpasować się w wymogi współczesnej gościnności.

Dziedzictwo stolnika wielkiego koronnego

W I Rzeczypospolitej nad nakrywaniem do stołu podczas uczt na dworze królewskim czuwał stolnik wielki koronny. Wiele osób pamięta chociażby stolnika Horeszkę z „Pana Tadeusza”. W tym przypadku mowa jednak o urzędzie ziemskim, czyli czysto honorowym, lecz mającym umocowanie w historii.

Warto wiedzieć, że królewskie ucztowanie wymagało zaangażowania również innych dworskich urzędników. Krajczy kroił potrawy i próbował je, zanim trafiły na stół. Natomiast podczaszy sprawował pieczę nad królewską piwnicą wypełnioną trunkami. Do jego zadań należało sprawdzanie, czy napitek nie jest zatruty. Ponadto pilnował skrytki z drogimi wówczas przyprawami.

W dzisiejszych czasach, choć nie mamy już dworskich urzędników, odpowiedzialność za nakrycie do stołu spoczywa na nas. Na szczęście odpowiednie ustawienie naczyń nie jest tak trudne, jak może się wydawać.

Serwisy porcelanowe kupisz na: https://porcelanaonline.pl/37-serwisy

Zasady ustawienia naczyń na stole

Podstawą każdego eleganckiego nakrycia jest odpowiednie rozmieszczenie naczyń i sztućców. Zaczynamy od ustawienia talerzy – podstawowy talerz obiadowy umieszczamy na środku miejsca nakrycia. Po prawej stronie talerza powinny znaleźć się sztućce do głównego dania, a po lewej – sztućce do przystawek. W pierwszej kolejności używamy tych najbardziej oddalonych od talerza.

Zasady dotyczą też innych zestawów naczyń, takich jak porcelanowy serwis do herbaty lub kawy. Dobrze, gdy jest umieszczony na osobnym stoliku, co pozwala gościom na łatwy dostęp do filiżanek po zakończeniu głównego posiłku. Serwis do kawy powinien zawierać duży dzbanek, cukiernicę, dzbanuszek na mleko, a także odpowiednią liczbę filiżanek i spodków. Podobnie serwis do kawy – tu również nie może zabraknąć ekspresu do kawy, cukiernicy oraz odpowiedniej liczby filiżanek.

Serwowanie deseru

Deser to ukoronowanie każdego posiłku. W skład zestawu deserowego wchodzić mogą talerzyki deserowe, sztućce do deseru oraz małe filiżanki do kawy lub herbaty z wspomnianych już serwisów. Ustawienie naczyń deserowych powinno sprzyjać łatwemu dostępowi i komfortowi gości.

Prawidłowe nakrycie stołu to nie tylko kwestia estetyki, ale także wyraz szacunku dla gości. Dzięki znajomości podstawowych zasad etykiety stołowej, każde przyjęcie czy kolacja w restauracji może stać się wyjątkowym wydarzeniem, podkreślającym wagę chwili i zamiłowanie do tradycji. Jeśli chcesz zamówić elegancki serwis do herbaty lub kawy, przejrzyj ofertę sklepu internetowego PorcelanaOnline.pl. Znajdziesz tam porcelanowe naczynia Villa Italia, Villeroy & Boch oraz Rosenthal.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%