Zamknij

Podstawy układania jadłospisu - co warto wiedzieć?

art. sponsorowany + 00:00, 24.11.2023 Aktualizacja: 09:50, 24.11.2023

Na układanie jadłospisu składa się wiele czynników, które zagwarantują dobrze przygotowany plan żywieniowy. Inny jadłospis otrzyma osoba starsza, dziecko czy też kobieta ciężarna. Oprócz stanu fizjologicznego i wieku pacjenta istnieją inne ważne elementy konieczne do uwzględnienia w układaniu jadłospisu. Dowiesz się o nich, czytając poniższy artykuł.

Od czego zacząć układanie jadłospisu?

Po zebraniu wszystkich niezbędnych informacji od swojego pacjenta zaplanuj, na jaką ilość dni zamierzasz opracować jadłospis. Zazwyczaj przygotowuje się go na 7 lub 10 dni, ale zdarza się również dłuższy okres jak, chociażby 14 dni. Wszystko będzie zależne od Twojego systemu pracy. Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiednie przeliczenie kaloryczności, na jaką zostanie przygotowany jadłospis, a także procentowy rozkład makroskładników. Mając wyliczone zapotrzebowanie i gramaturę makroskładników, będziesz wiedział jakie potrawy dobierać do odpowiedniego zbilansowania jadłospisu. Ponadto ważne jest, aby zwrócić uwagę na witaminy i składniki mineralne. Jeżeli pacjent wymaga większej podaży konkretnych składników, powinieneś się na nich szczególnie skupić. Układając jadłospis powinieneś uwzględnić płeć i wiek, ponieważ w zależności od wieku i płci zapotrzebowanie energetyczne będzie inne. Kolejnym aspektem jest stan fizjologiczny np. ciąża, ponieważ zapotrzebowanie będzie odpowiednio zwiększone, co powinno zostać uwzględnione w jadłospisie. Nie bez znaczenia jest również aktywność fizyczna, której prawidłowe określenie pomoże obliczyć całkowitą przemianę materii. Mając już wynik całkowitej przemiany materii, możesz odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć kaloryczność jadłospisu zgodnie z aktualnymi potrzebami pacjenta. W szybkim i efektywnym ułożeniu jadłospisu pomoże Ci profesjonalny program do układania jadłospisów. Dzięki niemu zaoszczędzisz sporo czasu, który musiałbyś przeznaczyć na liczenie i samodzielnie tworzenie potraw. Jednym z najbardziej intuicyjnych programów do układania jadłospisów jest Kcalmar.pro, który ułatwia przygotowanie jadłospisów wielu profesjonalistom.

Ważne wskazówki w układaniu jadłospisu

Jeżeli już wiesz, na jaką kaloryczność i dla jakich potrzeb przygotowujesz jadłospis, poznaj istotne wskazówki, które warto uwzględnić w przygotowywaniu jadłospisu. Staraj się, aby jadłospisie wykorzystać produkty sezonowe np. truskawki latem, dynie jesienią, a także wszystkie grupy produktów spożywczych. Komponuj jadłospis tak, aby nie marnować żywności, a produkty o małej trwałości wprowadź np. dzień po dniu do jadłospisu. Kawałek awokado, który leży tydzień w naszej lodówce może się popsuć i nie nadawać do spożycia. Ważne, aby dostosować jadłospis do preferencji smakowych pacjenta, zadbać o aromatyczne kompozycje i zachęcające nazwy potraw. Oprócz uwzględnienia produktów sezonowych warto pamiętać o porze roku. Postaraj się nie wprowadzać charakterystycznych letnich potraw w zimie i na odwrót. Uwzględnij również możliwości finansowe pacjenta, aby jadłospis nie okazał się zbyt drogi, ponieważ może to utrudnić jego wdrożenie w życie. Zaproponowane dania powinny być dostosowane do codziennego funkcjonowania pacjenta, a także jego pracy i dostępnych sprzętów kuchennych.

Znając już postawy układania jadłospisu, możesz spróbować samodzielnie przygotować jadłospis. Najważniejsze, aby był on indywidualnie dostosowany do osoby, która chciałaby go otrzymać. Korzystając z wyżej wymienionych wskazówek pomożesz sobie w przygotowaniu jadłospisu, a także zapamiętasz, na co zwrócić uwagę komponując jadłospis.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%