Zamknij

Szafy chłodnicze, lady chłodnicze, stoły mroźnicze ? na co zwrócić uwagę i jak dobrać odpowiedni sprzęt do zakupu?

artykuł sponsorowany 08:21, 03.01.2020 Aktualizacja: 08:26, 03.01.2020

Bez urządzenia chłodniczego trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny. Zwykła lodówka zakupiona w markecie nie wystarcza, kiedy trzeba przechować wiele produktów spożywczych, tak, aby zachowały świeżość, smak, kolor i właściwości odżywcze. Do tego zadania nadają się tylko profesjonalne lady i szafy chłodnicze, ale jak wśród wielu sprzętów dostępnych na rynku wybrać ten najwłaściwszy?

Przechowywanie żywności w gastronomii – jakie mamy możliwości?

W lokalach gastronomicznych każdego dnia na zapleczu przechowuje się mnóstwo żywności. Od tego, czy będzie świeża, zależy zysk i renoma lokalu, a także uniknięcie zarzutów o niespełnianie norm sanitarno-epidemiologicznych. Wśród profesjonalnego sprzętu chłodzącego wyróżnić możemy kilka rodzajów urządzeń. Szafy chłodnicze przypominają lodówki, jednak są od nich znacznie większe. Lady chłodnicze to urządzenia przeznaczone do ekspozycji towaru, a szafy mroźnicze to odpowiedniki dużych zamrażarek. Znaleźć możemy też chłodziarki do butelek, stoły chłodnicze, witryny ekspozycyjne. Wśród wspomnianych sprzętów występują również urządzenia specjalistyczne, np. chłodziarki podblatowe, szafy przeszklone czy winiarki. Dzięki swojej budowie pozwalają zmieścić je w nietypowych miejscach bądź ułatwiają przechowywanie w nich specjalnych rodzajów produktów.

Kupujemy szafy chłodnicze i mroźnicze – na co zwrócić uwagę?

Zakup urządzenia chłodniczego to poważna inwestycja. Trzeba więc dobrze ją przemyśleć i przeanalizować kilka czynników. Bardzo ważna jest oczywiście pojemność chłodziarki oraz jej wymiary. Musimy wiedzieć zarówno, ile litrów bądź kilogramów możemy przechować w danym urządzeniu, jak również, czy zmieści się ono bez problemu w lokalu. Spore znaczenie ma również klasa energetyczna, czyli informacja o ilości zużywanego prądu – przekłada się to bezpośrednio na koszt eksploatacji, ważny czynnik w biznesie. Szafy chłodnicze, witryny ekspozycyjne czy zamrażarki mają zwykle też określony poziom hałasu. Warto sprawdzić go przed zakupem, tym bardziej, jeśli urządzenie nie będzie stało na zapleczu, a w głównej sali. Ostatnią rzeczą, którą można wziąć pod uwagę, jest wyposażenie sprzętu w opcje dodatkowe. Nożne otwieranie drzwi, wyświetlacz czy regulacja temperatury nie są wprawdzie niezbędne, ale mogą okazać się bardzo przydatne podczas codziennej pracy.

Wybierz chłodziarkę, która posłuży Ci przez lata!

Lady chłodnicze, lodówki, witryny nastawne czy chłodziarki do wina to podstawowy element wyposażenia sklepów, cukierni i restauracji. Zakupowi tego sprzętu warto więc poświęcić dłuższą chwilę, aby wybrane urządzenie przez lata spełniało swoje zadanie. W tym celu polecamy odwiedzić stronę sklepu lodo.pl, gdzie znaleźć można ogromny wybór wszelkiego typu urządzeń chłodniczych. Dostępne tam chłodziarki, zamrażarki, stoły i lady perfekcyjnie sprawdzą się w Twoim lokalu jako sprzęt wydłużający życie produktów spożywczych. Zakup nowego urządzenia chłodniczego to inwestycja, która wymaga trochę wysiłku i nakładów finansowych, ale już wkrótce przełoży się na zysk i komfort pracy!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%