W ramach naszego cyklu "Kulinarny piątek" zaglądamy tym razem do restauracji hotelu Filmar przy ul. Grudziądzkiej w Toruniu.
Szef kuchni Łukasz Lofek proponuje przepis na łososia.
fot.nadesłane
Oto przepis:
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze na razowym ryżu i ratatouille z warzyw
Składniki:
- łosoś filet
- ryż razowy
Ratatouille – składniki:
- papryka świeża mix
- cukinia świeża
- cebula czerwona
- pomidor pelati
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier
Sos do łososia – składniki:
- sól, pieprz
- pietruszka nać
- oliwa
- miód
- musztarda
- cytryna
Filet z łososia oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą, odkładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się wody. Warzywa na ratatouille kroimy w małą kostkę 0.5cm/0.5cm.
Łososia doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy następnie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w niskiej temperaturze ( temp. ścinania białka ryby) przez 20 min. Warzywa pokrojone wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą na końcu doprawiamy i dorzucamy pokrojone pomidory pelati, ryż gotujemy w wodzie lekko osolonej.
Sos do łososia- siekamy drobno pietruszkę dodajemy oliwę, miód, musztardę, cytrynę i rozdrabniamy na gładką emulsję.
Układamy poszczególne elementy na talerzu na końcu nakładamy rybę. Podajemy z sosem na zimno.
Restauracja hotelu Filmar promuje obecnie dania Kurta Schellera.
fot. nadesłane
Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii. Kurt Scheller był gościem hotelu Filmar w styczniu br.
"Słynny Szef Kurt Scheller zawitał do Hotelu Filmar i tak powstała wkładka do karty rodem ze Szwajcarii wzięta.
Podczas gdy Szef kręcił wąsa swego pomyślał i rzekł…może by tak udusić wątróbkę
w Burbonie - Kolego! …i tak powstał mus z drobiowych wątróbek"
2 1
smakowicie
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddtorun.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz