Tradycji musi stać się zadość. Dziś powinniście zjeść choć jednego pączka. A jeśli sami je przyrządzacie, mamy dla Was kilka rad.
Tłusty czwartek czyli dzień objadania się, który przypada w ostatni czwartek przed rozpoczęciem postu, to tradycja wielowiekowa. To dzień, w którym możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Zajadamy się pączkami i faworkami.
W piekarniach i ciastkarniach praca wrze już co najmniej od wczoraj. Przykładowo piekarnia Bartkowscy przygotowuje na tłusty czwartek kilka tysięcy pączków. Zapytaliśmy o kilka rad dotyczących smażenia pączków właściciela piekarni, która działając już od 1927 r. zdążyła wypracować własne, oryginalne receptury.
- Przygotowujemy typowe ciasto drożdżowe, ale dodajemy jajko, żeby ciasto spulchniało – podpowiada Karol Bartkowski. - Powinniśmy do ciasta dodać nieco spirytusu, bo to powoduje, że podczas smażenia w pączki nie wsiąka zbyt dużo tłuszczu. Poza tym warto zaopatrzyć się w dobry tłuszcz, np. olej palmowy. Nie powinniśmy też smażyć pączków w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej nie przekraczać 170 stopni Celsjusza.
Kiedyś czwartek, poprzedzający środę popielcową, był jedną z ostatnich okazji do świętowania, bo post był bardzo znacznie bardziej surowy.
- Przez wieki pączek był symbolem końca karnawału. Zapowiadało to nadejście wielkiego postu, bardzo surowego. Dlaczego pączek kojarzy się z postem? Bo tradycyjnie smaży się go na smalcu - tłumaczy w rozmowie z Dzień Dobry Toruń prof. Jarosław Dumanowski z UMK, znawca historii kulinariów.
W Polsce pączki znamy przynajmniej od połowy XVII wieku. W jednej z pierwszych polskich książek kucharskich, "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich", znaleźć możemy taki przepis:
Pączki migdałowe
Wziąć migdałów dobrze stłuczonych i ucukrować je dobrze, potym od dwu albo trzech jaj białki z wódką różaną albo cynamonową dobrze zwarzyć i migdały z tym zmieszać, aby gęsto było, bo to nadzienie być ma. [Z] żółtków potym i z mąki ciasto zrobić i ucukrować, cienko bardzo wałkując. Listki pasztetniczkiem kółkiem odrzynać i w nie wziąć nadzienia, robić pączki i tretować w tłustości. Gdy się potretują, dobrze wybierać je, a z wódką, żółtkiem od jaja i cukrem rozbitą smarować i tretować do ostatka.
Chociaż jeden pączek to ponad 200 kalorii, to dzisiaj polecamy ich jednak nie liczyć. A dietę najprościej będzie wznowić w piątek.
amberka10:05, 04.02.2016
U mnie właśnie rośnie ciasto na pączki pieczone z powidłami ;)
okoń10:07, 04.02.2016
Marcel <3
Betty11:26, 04.02.2016
Olej palmowy = dobry tłuszcz??? No padłam hehehe
Rozczarowany12:22, 04.02.2016
A pączki od Bartkowskich suche...
też rozczarowana13:20, 04.02.2016
Więcej u nich nie kupię, czyżby dodatkowe spulchniacze?
klientka15:45, 04.02.2016
Pączki u Bartkowskich są super! Bardzo mi smakują :)
To nie randki, to biznes [+18]
Dzięki only fans kobiety wzięły sprawy w swoje ręce. Wystarczy kamerka broszka paluszek i klient naprzeciwko. Wcześniej były burdele i streczycielstwo. Teraz kobiety są bezpieczne. Odpalają kamerkę w domu brocha do kamery a na konto wpływają dziengi. Tak to teraz wygląda. Nawet swej facjaty nie muszą pokazywać bo koniobicy na gebe nie patrz. To jest właśnie ta emancypacja i równouprawnienie. Jak trzeba robić to uciekają na only fans. Ku..... i jeszcze raz Kur...... a ddt chyba sie to podoba co?
Agata2025preczZku...
20:23, 2025-05-17
Miasto zamyka bulwar. Samochody muszą ustąpić
Wyrzucać osobówki z centrum miasta, dość terroru samochodowego. Realizować 15 min city i C40 .
Klaus schab
16:30, 2025-05-17
Ostatni cios przed ciszą? Gazetki z atakiem na Nawrocki
*%#)!& przestań szerzyć defetyzm w dupie byłeś g..o widziałeś. Tyle wiesz co ci w tvnsram powiedzą. Ja też jestem za strażakiem więc czekaj na wyniki klocku
niedupiarz
10:53, 2025-05-17
Hulajnoga kontra opel na rondzie. Ucierpiała 14-latka
Tylko strazak umie zgasić pozar *%#)!& pppisniętych przepisów i bubli
Erni
10:47, 2025-05-17