Zamknij

Myśl nieszablonowo - jak można urozmaicić restaurację

08:32, 05.01.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:33, 05.01.2022

Pandemia COVID-19 nauczyła nas, że nic nie jest pewne i dane raz na zawsze, a w sferze biznesu najboleśniejszą lekcję dostała niestety branża gastronomiczna. Dziś jesteśmy już mądrzejsi o te doświadczenia, dlatego też - wyciągając wnioski - powinniśmy myśleć o naszych restauracjach w sposób nieszablonowy.

W obliczu trudności można przyjąć dwie strategie: załamać się albo odbudować, zyskując nową siłę i energię do działania. Skuteczna realizacja tej drugiej strategii jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Jak można urozmaicić restaurację? 

Nieszablonowe myślenie o restauracji 

Żeby w sposób oryginalny myśleć o restauracji musimy otworzyć się na nowe doświadczenia, wiedzę i doznania zmysłowe. Powinniśmy próbować nowych smaków, czytać o tym, jak jedzenie i związane z nim rytuały traktują różne kultury, poznawać kuchnie świata, nie bać się eksperymentów. Nieszablonowe myślenie o restauracji to otwartość na zmiany przy uwzględnieniu tradycji. By pobudzić myślenie, zobaczmy różne pomysły na to, jak można urozmaicić restaurację.

Po pierwsze: mała karta, pyszna kuchnia

Może warto postawić nie na ilość, lecz na jakość? Wystarczy, że w karcie dań oferujemy kilka bardzo dobrych jakościowo potraw. Nasze menu powinno się zmieścić na kartce formatu A5, nie powinna być to książeczka, której samo przeglądanie przyprawia klienta o ból głowy. Jak głosi jedna z potocznych mądrości: mieć wszystko, to nie mieć nic.

Po drugie: kącik garmażeryjny 

Jeśli mamy ograniczone, ale jakościowe menu to nic nie stoi na przeszkodzie, by nie prowadzić równolegle działalności garmażeryjnej. Ludzie coraz częściej są zainteresowani zamówieniami na wynos. Po co za każdym razem pakować dania? Można je już wcześniej zamknąć w słoikach i pudełeczkach, a następnie wystawić na ladzie w widocznym miejscu. Do dekoracji kącika garmażeryjnego dobrze sprawdzą się też wierne repliki potraw podawanych przez nas dań, oferowane na przykład przez młodą polską firmę ShinyFood, w której możemy zamówić replikę dowolnego dania, wykonaną na nasze indywidualne zamówienie

Po trzecie: jedzenie jako dekoracja sama w sobie

Nasza restauracja musi przyciągać klientów wszystkimi zmysłami. Nie tylko smakiem i węchem, ale i okiem. W tym celu powinniśmy eksponować oferowane przez nas potrawy, nie tylko wewnątrz restauracji, ale także na zewnętrznej witrynie. Warto zagospodarować witrynę swojej restauracji właśnie jedzeniem. Idealne będą do tego wszelkiego rodzaju wypieki, ale też makarony czy wędliny. Tu też dobrze sprawdzą się repliki dań. Szczególną uwagę zwraca replika naleśników z tworzywa sztucznego, niemal do złudzenia przypominająca "prawdziwe" pancakes.

Po czwarte: wyjdź do ludzi z jedzeniem

Klienci, zwłaszcza na początku, nie przychodzą sami. Musimy wychodzić do ludzi z restauracyjnych kuchni, nie tylko do gości, ale też na ulicę. Oferować darmowe próbki tego, co podajemy. Jeśli dodatkowo podejdziemy do ludzi z uśmiechem, dobrym słowem i zamienimy kilka zdań to mamy szansę na nawiązanie z klientem niepowtarzalnej więzi. To właśnie na więziach z zadowolonymi konsumentami opiera się stabilny biznes. 

Po piąte: pozwól sobie na eksperymenty

Musimy eksperymentować i czasowo urozmaicać swoją kartę. Przyzwyczajmy klientów do tego, że w naszej restauracji jest kilka "klasyków", dania sezonowe oraz specjalne. By to osiągnąć, musimy z ciekawością podchodzić do codziennych obowiązków, nie dać się stłamsić nudzie i rutynie. Krótko mówiąc, eksperymentujmy w naszej kuchni z wykorzystaniem wszystkich zmysłów.

Chcesz urozmaicić swoją restaurację? Postaw na jedzenie i więzi

Zastanawiając się na tym, jak można urozmaicić restaurację, musimy sobie uświadomić, że czasy prostych przepisów na sukces się skończyły. W naszych restauracjach pierwszorzędną rolę musi grać jedzenie oddziałujące na wszystkie zmysły klienta. Bardzo ważna jest dekoracja za pomocą jedzenia, ale także zadowolenie klientów i wynikające z tego więzi.

Artykuł sponsorowany przez producenta replik potraw: https://shinyfood.com.pl/

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%