Zamknij
REKLAMA

Przepisy na najpopularniejsze koktajle kawowe

15:22, 12.10.2021 | materiały partnera

Miłośnicy kawy bardzo często doceniają nie tylko sam napój, ale niejednokrotnie szukają sposobów na to, by swoim ulubionym smakiem delektować się także w innych formach czy nawet w posiłkach. Kawa rzemieślnicza (najsmaczniejsza, bo o różnym stopniu wypalenia) pojawia się na gorąco, ale też jako opcja mrożona. Latem popularnością cieszą się lody i desery o smaku kawowym. Przy użyciu kawy mogą powstać również różnego rodzaju koktajle, które bez problemu przygotuje się w domu. Odwiedzając sklep z kawą warto znać już wcześniej przepisy na pyszne koktajle kawowe, by kupując konkretne gatunki można je było spożytkować w jak najlepszy sposób. Wykorzystanie ulubionej kawy w koktajlach pozwoli na odkrywanie nieznanych dotąd połączeń smakowych.

Koktajl z kawą na śniadanie - energia na cały dzień

Zależnie od preferencji, taki koktajl może stanowić doskonałe pierwsze albo drugie śniadanie. Do przygotowania jednej (dużej) porcji potrzeba:

  • około 100 ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 400 ml ulubionego mleka roślinnego: ryżowego, sojowego, owsianego albo migdałowego,
  • 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich, będących źródłem minerałów, witamin oraz błonnika,
  • banan - jako słodzik i źródło potasu,
  • jabłko - zawierające cukry i cenny błonnik,
  • czubata łyżka kakao - dodającego smaku, ale będącego też źródłem magnezu i potasu,
  • łyżka tahini (pasty z sezamu) - jako dodatku tłuszczowego,
  • opcjonalnie: szczypta chilli albo pieprzu cayenne do wzmocnienia smaku.

Przygotowanie koktajlu należy rozpocząć od zaparzenia kawy. Trzeba pamiętać, że w każdym przypadku najlepszą podstawą będzie kawa speciality, której wysoka jakość poprawi smak naparu, a co za tym idzie - całego koktajlu. Szczególnie kiedy ziarna będą mielone na bieżąco. Kolejnym krokiem do zrobienia energetycznego śniadanie jest tutaj wlanie do blendera kielichowego zimnego mleka roślinnego i (nawet gorącej) kawy. Później trzeba tam wrzucić banana, pokrojone na kawałki jabłko (razem ze skórką) oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość należy zmiksować na jednolity, gładki płyn.

Nietypowe, bo zielone koktajle kawowe

Dla amatorów eksperymentowania w kuchni bardzo ciekawą opcją stać się mogą koktajle z zaskakującymi połączeniami smakowymi. Niezbyt kojarząca się z kawą, ciekawa zielona kolorystyka jest tutaj jednocześnie połączona z takimi produktami, które dostarczą organizmowi razem z pysznym koktajlem wielu cennych składników odżywczych. Do dwóch najciekawszych zielonych koktajli kawowych zaliczyć można następujące połączenia:

  1. Podwójne espresso, jedno dojrzałe awokado, łyżeczka kakao i łyżka miodu. Takie produkty stworzą pyszny i sycący koktajl, w którym awokado będzie doskonałym źródłem cennych kwasów nienasyconych.
  2. Espresso, kiwi oraz sproszkowana spirulina (według uznania). W takim zestawie kiwi będzie stanowić źródło witaminy C, a spirulina (która jest zaliczana do tzw. superfoods) będzie idealnym źródłem kwasów nienasyconych i wielu minerałów. Tego rodzaju koktajl będzie więc pyszny i zdrowy, a zarazem zapewni dawkę kofeiny i energię na cały dzień.

Mleczny koktajl kawowy z owocową nutą

Wielu osobom koktajl z kawą na bazie mleka może kojarzyć się z popularną latte, choć tak naprawdę zdecydowanie odbiera od niej swoim smakiem. Do przyrządzenia każdego takiego koktajlu, warto wykorzystać swoją ulubioną kawę ziarnistą, by efekt końcowy był po prostu idealny. Wśród najsmaczniejszych koktajli kawowych z owocami na bazie mleka wyróżnić można:

  1. Koktajl z pomarańczą. Do przygotowania napoju potrzeba: podwójnego espresso, pół szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, pół szklanki mleka (albo ulubionego napoju roślinnego).
  2. Koktajl z borówkami amerykańskimi. Szklankę tych owoców należy zblendować ze szklanką mleka i przygotowaną wcześniej porcją espresso. Dla uzyskania jeszcze lepszego smaku do koktajlu można dodać cukier waniliowy albo laskę wanilii.
  3. Koktajl z bananem. Do uzyskania tego smacznego koktajlu, wystarczy zblendować jednego banana ze szklanką mleka, łyżką masła orzechowego, łyżeczką kakao oraz pojedynczym lub podwójnym espresso. Taki koktajl zadziała pobudzająco, ale sprawdzi się także w jadłospisie osób aktywnych fizycznie. Doda bowiem energii - np. przed lub po treningu (dostarczając białka, zdrowych węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów).

Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że przygotowując koktajle z kawą, proporcje składników można dowolnie zmieniać według własnych preferencji. Można też dodawać do nich inne niż tu przedstawione, ulubione produkty, by szukać nowych połączeń smakowych.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%