W naszej codziennej diecie powinny znajdować się nie tylko warzywa i owoce, ale również produkty mleczne. Plasują się one na trzecim poziomie piramidy żywienia i określa się je jako niezbędne do zachowania zbilansowanej diety. Które z produktów mlecznych warto włączyć do swojego jadłospisu?
Wystarczy spojrzeć na ofertę https://www.albertfresh.pl/, aby przekonać się, że wybór jest ogromny. Nabiał to nie tylko czyste mleko, ale również zrobione z niego przetwory. Coś dla siebie znajdą również alergicy lub osoby dotknięte nietolerancją laktozy, dla który tradycyjne mleko spożywcze jest produktem zakazanym.
Przetwory mleczne korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, ponieważ są źródłem składników mineralnych i witamin, niezbędnych m.in. do utrzymania prawidłowej masy kostnej. W produktach mlecznych znajdują się witaminy D i B, a także białko i wapń. Szczególnie dla ostatniego składnika napoje mleczne z https://www.albertfresh.pl/nabial-a.html czy samo mleko powinno stać się elementem diety dla dzieci, ponieważ są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, mającego ogromny wpływ na budowanie masy kostnej u maluchów.
Występująca naturalnie w mleku ssaków laktoza u wielu osób powoduje liczne problemy ze strony układu pokarmowego. Konsumenci są zmuszeni do zrezygnowania z jej spożywania, nie oznacza to jednak, że muszą oni całkowicie odstawić mleko i produkty mleczne. Dla nich na https://www.albertfresh.pl/produkty-bez-laktozy.html dostępne są produkty bez laktozy, np. fermentowane napoje mleczne, masła, jogurty naturalne czy twarożki. Dla osób, które jednocześnie dbają o linię, producenci przygotowali produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Brak laktozy w tych przetworach nie oznacza, że są one uboższe w składniki odżywcze - zawierają podobną ilość witamin i mikroelementów co przetwory z mleka z laktozą.
Normy żywienia zakładają, aby spożywać codziennie około 2 szklanki mleka. Nie musi to być stricte mleko - można je zamienić na kefir, jogurt naturalny lub maślankę. Źródłem mleka są również jego przetwory, a więc sery podpuszczkowe dojrzewające, sery żółte czy sery twarogowe. Należy pamiętać, aby wybierać pełnowartościowe produkty, przechowywane w warunkach chłodniczych, np. masło z https://www.albertfresh.pl/nabial-a/maslo.html lub inne produkty od producentów cenionych za jakość oferowanych wyrobów.