Zamknij

Jakie są rodzaje desek do krojenia?

10:01, 23.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:01, 23.11.2020

Czynności kuchenne takie jak siekanie, szatkowanie, krojenie czy filetowanie staną się bezpieczniejsze i szybsze z odpowiednią deską do krojenia. To akcesorium kuchenne jest niezbędne aby krawędzie noży zachować na odpowiednim poziomie ostrości oraz by uchronić blat przed zarysowaniami i uszkodzeniami mechanicznymi. Ogromny wybór desek do krojenia sprawia, że można zakupić taką, która stanie się dodatkową ozdobą kuchni. Klasyczna deska do krojenia posiada prostokątny kształt, tego typu podkładka jest bardzo łatwa w przechowywaniu, zajmuje niewiele miejsca w kuchennych szafkach. Do wyboru są deski różnej wielkości, więc z powodzeniem będzie można znaleźć odpowiednią do kuchennego blatu lub stołu. Wybierać można również miedzy kształtami, np.: liści lub kwiatów, takie wzory oraz przeróżne formy desek sprawiają, że kuchnia nabierze nieszablonowego charakteru. Znane marki oferują szeroką gamę desek do krojenia, które wytwarzane są z różnego rodzaju materiałów, o różnym kształcie czy przeznaczeniu.

Spójrz na materiał, z jakiego wykonana została deska do krojenia

Znaleźć można deski wykonane z tworzywa sztucznego, które jest bezpieczne w kontakcie z żywnością, są one trwałe, dodatkowo przybierają różne formy. Są bardzo łatwe w czyszczeniu i do ich mycia bez problemu używać można kuchennych detergentów. Dostępne są w ogromnej palecie kolorów, z pewnością znajdą się pasujące do barwy panującej we wnętrzu. Popularne również stają się kamienne deski do krojenia. Deska marmurowa przede wszystkim wygląda bardzo stylowo, dzięki czemu z powodzeniem można używać jej do serwowania przekąsek. Jej surowy i naturalny wygląd doskonale sprawdzi się w nowoczesnych kuchniach. Do krojenia mięsa lub ryb doskonale nadają się deski wykonane z wysokiej jakości szkła hartowanego. Szklana deska do krojenia jest niezwykle wytrzymała, dzięki gładkiej powierzchni jest bardzo łatwa w czyszczeniu, nadaje się do mycia w zmywarce. Zazwyczaj posiada kolorowe motywy, które dodatkowo ozdobią kuchnię. Najpopularniejsze są jednak te deski, które wykonane zostały z bambusa, czyli z bardzo mocno sprasowanej trawy. Podkładki do krojenia tego typu są bardzo lekkie,a jednocześnie trwałe.

Kolekcje desek bambusowych do krojenia, na które warto zwrócić uwagę

Deseczki bambusowe w kuchni spełnią się idealnie. Można wykorzystywać je zarówno do krojenia, szatkowania czy filetowania oraz posłużyć się można nimi do podania na nich serów, wędlin lub innych przystawek. Materiał jest bardzo solidny, nie pochłania zapachów, dlatego z powodzeniem można kłaść na nich różne produkty. Warto skupić uwagę na dwóch rodzajach desek bambusowych, które są bardzo interesujące. Pierwsza z nich, to deska do krojenia marki Joseph Joseph z serii Cut&Carve, wyposażona jest w wyższe krawędzie, podczas krojenia zatrzymają one na desce nadmiar soków lub wody. Posiada uchwyty, dzięki którym można łatwo i wygodnie przenieść ją w inne miejsca. Bardzo ciekawym rozwiązaniem są wypustki, które znajdują się na środku tacy, pozwolą one na stabilne przytrzymanie mięsa czy warzyw podczas krojenia. Drugą interesującą propozycją jest zestaw desek marki Zassenhaus z kolekcji Eco Line. Umieszczone zostały na stojaku z rączką, która ułatwia przenoszenie i przestawianie zestawu. Komplet prezentuje się bardzo stylowo, z pewnością będzie pasował na blacie w kuchni, której użytkownicy stawiają na ekologiczne rozwiązania.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%