Zamknij

Kotleciarki - czyli jak szybko i prosto przygotować kotlety?

10:05, 12.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:06, 12.11.2020

Kotlety schabowe to danie, które bardzo często przyrządzamy w domu, jak i również danie, które oferuje większość restauracji. Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie kotletów jest bardzo proste, aczkolwiek, aby były one jak najlepsze - warto zastosować kilka technik, które sprawią, że wszystko będzie łatwiejsze - warto zdecydować się na urządzenie, jakim jest kotleciarka, aby przygotowanie kotletów było zdecydowanie szybsze i prostsze. Czym jest kotleciarka? Dlaczego tak ważny jest odpowiedni sprzęt? Jakie są zalety kotleciarki? O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.

Co to jest kotleciarka?

Kotleciarka to jedno z urządzeń elektrycznych, które wykorzystuje się w przetwórstwie mięsnym. Jest to sprzęt, który służy do przygotowywania mięsa na kotlety, filety, steki, a także sznycle. Przygotowując mięso za pomocą kotleciarki, możemy mieć pewność, że będzie ono idealne - odpowiednio rozbite i delikatnie ponacinane, dzięki czemu praktycznie od razu będziemy mogli je usmażyć. Jest to zdecydowanie lepsza technika przyrządzania kotletów niż standardowe rozbijanie, co wynika z tego, że podczas tradycyjnego rozbijania mięso traci swoje naturalne soki.

Kotleciarki to maszyny gastronomiczne, które największe zastosowanie znajdują w restauracjach czy firmach gastronomicznych, gdzie każdego dnia przygotowuje się ogromne ilości posiłków. Niemożliwe jest codzienne ręczne przygotowywanie kilkuset posiłków dla gości, dlatego też korzysta się z takich urządzeń gastronomicznych jak m.in. kotleciarki. Ponadto jest to rozwiązanie, dzięki któremu oszczędzamy mnóstwo czasu. Standardowe przygotowanie mięsa jest dużo bardziej czasochłonne. Warto dodać, że kotlet otrzymany za pomocą maszyny jest gotowy do bezpośredniego przygotowania, jak i głębokiego mrożenia. Kotleciarka to urządzenie gastronomiczne, które powinno się znajdować w każdej profesjonalnej kuchni, gdyż znacznie ułatwia pracę w kuchni.                                             

Wybierz kotleciarkę i ciesz się sukcesem

Codzienne przygotowanie kilkuset posiłków to nie lada wyzwanie. To zadanie, z którym każdego dnia mierzą się tysiące zakładów gastronomicznych. Przyznajmy szczerze - kiedy na kuchni pracuje 5 osób, to praktycznie niemożliwe byłoby szybkie przyrządzenie kilkuset dań dzień, dlatego też zakłady gastronomiczne korzystają z pomocy urządzeń, które przyspieszą cały ten proces. Są to sprzęty, które pozwalają na zoptymalizowanie wszystkich procesów związanych z przygotowaniem i gotowaniem potraw.

Do takich urządzeń zaliczamy kotleciarki. Kotleciarki - czyli sprzęty, dzięki którym możemy jednocześnie serwować kilkadziesiąt porcji mięsa. Jest to urządzenie, które służy do zmiękczania mięs, przeznaczonych na kotlety. Przeznaczenie kotleciarki daje możliwość szybkiego przygotowania grubości i wielkości płata mięsa - m.in. filetów, steków i kotletów. Są to urządzenia, które posiadają specjalne noże, dzięki którym mogą pochwalić się dużą wydajnością, zdecydowanie skracają obróbkę mięsa i zmniejszą straty w jego wadze. Niezaprzeczalną zaletą takich urządzeń jest to, że możemy je wykorzystywać do przyrządzania wszystkich mięs bez kości.

Jakie są zalety kotleciarek?

Jedną z zalet kotleciarek jest ich szybkość działania. Są to urządzenia, które są zasilane elektrycznie, przez co działają znacznie szybciej. Oprócz tego mięsa przygotowywane w kotleciarce wygląda estetycznie, co wynika z tego, że podczas ubijania mięsa, nie rozbija się go. Inną bardzo ważną zaletą jest to, że jest to urządzenie całkowicie bezpieczne i proste w użyciu - na pewno każdy sobie z nim poradzi. Kotleciarka to sprzęt, który posiada wbudowane specjalne noże, dzięki którym przyrządzone mięso jest odpowiednio nacięte i zmiękczone. Warto również wspomnieć, że jeśli chodzi o czyszczenie kotleciarki - to bardzo łatwy i szybki proces, który polega tylko na rozmontowaniu i ponownym zamontowaniu elementów. Ponadto dodajmy, że jest to urządzenie, dzięki którym możemy przygotować nawet 700 kotletów na godzinę.

Podsumowanie

Podsumowując, kotleciarki to takie urządzenia, które zdecydowanie ułatwiają codzienną pracę w kuchni. Warto zainwestować w profesjonalne maszyny gastronomiczne, np. niemieckiego producenta FEUMA - aby móc szybciej i sprawniej przygotowywać dania dla gości.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%