Zamknij

Kujawy - najchętniej wybierane smaki

23:07, 08.06.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 23:10, 08.06.2020

Każda kuchnia regionalna ma swoje tajne przepisy. Kujawskie specjały nie są wyjątkowo znane, nie ma jednej charakterystycznej potrawy definiującej ten region (no, może poza toruńskimi pierniczkami…). Jest jednak wiele smaków, po które torunianie i ich sąsiedzi sięgają chętnie i nie zawsze są to dania staropolskie. Przyjrzyjmy się smakowym wyborom kujawiaków.

Kujawskie smaki

Lasy, jeziora i żyzne ziemie. To przepis na prawdziwie zróżnicowaną kuchnię natury. Dlatego na kujawskich stołach od lat goszczą ryby słodkowodne, dziczyzna w wielu postaciach, ale i grzyby, wędzonki oraz kiszonki. To prawdziwy tygiel staropolskich smaków. Znanym daniem są gołąbki z ziemniakami warzone w sosie żurkowym. Sos taki robi się z nastawionego wiele tygodni wcześniej zakwasu żytniego – dokładnie takiego samego, z jakiego później gotuje się żur. Kujawska kuchnia to także gęsina w różnych postaciach i jagody, których w pobliskich lasach nie brakuje. Dzisiaj jednak nie spotyka się takiej kuchni w nowoczesnych gospodarstwach domowych. To raczej specjały, na które udajemy się do skansenów czy restauracji o tradycyjnym profilu. Miła odskocznia w codzienności wypełnionej szybkim jedzeniem, ale karkołomne zadanie, jeśli chodzi o wykonanie go w domu. Poza tym kuchnia staropolska była dość ciężkostrawna, a dzisiaj jednak staramy się jeść lekko i zdrowo, zwykle nasza praca nie wymaga tak wielkiego ładunku kalorycznego. Współczesność nieco wyparła ciężkie, zawiesiste zupy, tłuste pieczyste czy coraz mniej społecznie akceptowaną dziczyznę. Z grzybów wolimy pieczarki, z mięs najchętniej chudy drób, a ryby raczej z pieca niż w gęstych sosach.

Ładne imię – tradycja

Współcześni mieszkańcy Kujaw nie zawsze hołdują tradycji. W wielu domach staropolskie smaki zostały wyparte przez rozmaite kuchnie świata, najchętniej zaś sięga się po włoskie specjały. Jeśli chodzi o najbardziej znany produkt, jakim jest pizza, Toruń (https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza) może poszczycić się kilkoma znakomitymi włoskimi lokalami. Są to zarówno smaki tradycyjnych Włoch, jak i ukochana przez Polaków pizza w stylu amerykańskim. Bogactwo dodatków, smaczne sosy i doskonałej jakości ser mozzarella to właśnie to, czego nie brakuje pizzy w Toruniu. To nie tylko kuchnia smaczna, ale i szybka, a dzisiaj nie zawsze mamy czas na warzenie wielogodzinnych wywarów czy zawijanie gołąbków. Te potrawy zajmowały mnóstwo czasu i dzisiaj też tak jest. Dlatego wielu z nas odchodzi od regionalnych smaków na rzecz nowocześniejszych rozwiązań kulinarnych.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%