Chyba wszyscy uwielbiamy ciasta, torty, babeczki i różne inne słodkości. Świeże rogaliki, prosto z cukierni czy też puszysty sernik upieczony w zaciszu domowym, będą smaczne nie tylko zaraz po upieczeniu, jedynie wtedy, kiedy w odpowiedni sposób będą przechowywane.
Ciasta są obowiązkowym punktem w menu podczas uroczystości w polskich domach. Niestety zakupione znacznie wcześniej tracą swoje walory smakowe i konsystencję. Również domowe wypieki przechowywane niewłaściwie, nie będą tak smaczne następnego dnia. Jak więc zachować ich świeżość?
W większości tradycyjnych cukierni w Krakowie można zakupić pachnące i puszyste drożdżówki, plecionki i kołacze z kruszonką. Po przyniesieniu wypieku do domu, należy zawinąć je w folię aluminiową lub włożyć do pojemnika z tworzywa sztucznego i umieścić w lodówce. Szczelnie zamknięte zachowają świeżość nawet o 3 dni dłużej. Ciasta drożdżowe szybko wysychają, więc nie wystarczy je włożyć do lodówki w papierze. Najlepszym sposobem będzie zawinięcie wypieku w pergamin i woreczek strunowy. Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki znacznie wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Smakołyki z ciasta francuskiego powinny być kruche i delikatne. Niestety ich właściwości są nietrwałe ponieważ mają tendencję do wchłaniania wilgoci, przez co mogą stać się „gumowe”. Rogaliki i kołaczyki z ciasta francuskiego, zakupione w piekarni lub sklepie, najlepiej zamknąć w pojemniku hermetycznym, wykładając jego dno papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar wilgoci.
Biszkopt to jedno z tych ciast, które szybko wysycha, więc trzeba go zabezpieczyć w szczelnym opakowaniu. Ponadto, kremy w tortach chłoną zapachy z lodówki, a tego deseru raczej nie wypada dzielić na części, żeby zmieścić w lodówce, przed podaniem na stół. Warto zaopatrzyć się w specjalny pojemnik do przechowywania tortów w całości. Dzięki temu zachowamy zapach i odpowiednią miękkość biszkoptu.
Tarty, serniki na zimno, desery z musami owocowymi będą miały najkrótszą trwałość i dlatego warto kupować je tylko w sprawdzonych cukierniach. We Wrocławiu znaleźć można wielu doskonałych cukierników, którzy używają wysokiej jakości składników do swoich wypieków. Natomiast, by uniknąć kupowania metodą prób i błędów, można sprawdzić opinie o firmach w sieci. Dobrym do tego narzędziem są Orły Cukiernictwa, gdzie publikowane są listy cukierni, które otrzymały najwyższe oceny od klientów. Wybierając spośród wyróżnionych lodziarni lub cukierni, mamy pewność zakupu zawsze świeżych wyrobów wysokiej jakości. Tylko wówczas, będzie wiadomo, ile dni można przechowywać deser po przyniesieniu do domu.
3 promile i małe dzieci w aucie
Pewnie jakaś qrwa z Ukrainy.
Fan Stefana
17:22, 2025-07-05
Strach w toruńskiej gastronomii. Nigdy nie było tak źle
Każdy może zaatakować czymkolwiek co ma pod ręką. Nie musi to być obcokrajowiec. To nie sytuacja się zmieniła, a ludzie. Ludzie przestają się szanować
Gość
08:18, 2025-07-05
Toruń: Nie jedź wtedy przez centrum!
dd się napracowało, żeby zasłaniać wyrazy
Chory portal
20:28, 2025-07-04
Toruń: Nie jedź wtedy przez centrum!
Marsz ma pokazać, że się jednoczymy z rodziną po dramacie jaki ich dotknął porażającą w skutkach sytuacją. Klaudia nie żyje od zadanych ran fizycznych, a jeszcze są takie, których nie widać choć zostają na zawsze. I niestety są nawet ludzie, którzy powinni chronić drugich stosowaniem prawa, a łamią *%#)!&
.Cel
20:23, 2025-07-04