Zamknij

Orły Cukiernictwa doradzają, jak przechowywać wypieki

20:25, 21.05.2020 | materiały partnera

Chyba wszyscy uwielbiamy ciasta, torty, babeczki i różne inne słodkości. Świeże rogaliki, prosto z cukierni czy też puszysty sernik upieczony w zaciszu domowym, będą smaczne nie tylko zaraz po upieczeniu, jedynie wtedy, kiedy w odpowiedni sposób będą przechowywane.

Ciasta są obowiązkowym punktem w menu podczas uroczystości w polskich domach. Niestety zakupione znacznie wcześniej tracą swoje walory smakowe i konsystencję. Również domowe wypieki przechowywane niewłaściwie, nie będą tak smaczne następnego dnia. Jak więc zachować ich świeżość?

Ciasta drożdżowe

W większości tradycyjnych cukierni w Krakowie można zakupić pachnące i puszyste drożdżówki, plecionki i kołacze z kruszonką. Po przyniesieniu wypieku do domu, należy zawinąć je w folię aluminiową lub włożyć do pojemnika z tworzywa sztucznego i umieścić w lodówce. Szczelnie zamknięte zachowają świeżość nawet o 3 dni dłużej. Ciasta drożdżowe szybko wysychają, więc nie wystarczy je włożyć do lodówki w papierze. Najlepszym sposobem będzie zawinięcie wypieku w pergamin i woreczek strunowy. Przed podaniem dobrze jest wyjąć ciasto z lodówki znacznie wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Ciasto francuskie

Smakołyki z ciasta francuskiego powinny być kruche i delikatne. Niestety ich właściwości są nietrwałe ponieważ mają tendencję do wchłaniania wilgoci, przez co mogą stać się „gumowe”. Rogaliki i kołaczyki z ciasta francuskiego, zakupione w piekarni lub sklepie, najlepiej zamknąć w pojemniku hermetycznym, wykładając jego dno papierem śniadaniowym, który wchłonie nadmiar wilgoci.

Torty i ciasta biszkoptowe

Biszkopt to jedno z tych ciast, które szybko wysycha, więc trzeba go zabezpieczyć w szczelnym opakowaniu. Ponadto, kremy w tortach chłoną zapachy z lodówki, a tego deseru raczej nie wypada dzielić na części, żeby zmieścić w lodówce, przed podaniem na stół. Warto zaopatrzyć się w specjalny pojemnik do przechowywania tortów w całości. Dzięki temu zachowamy zapach i odpowiednią miękkość biszkoptu.

Czy skład ciasta ma znaczenie?

Tarty, serniki na zimno, desery z musami owocowymi będą miały najkrótszą trwałość i dlatego warto kupować je tylko w sprawdzonych cukierniach. We Wrocławiu znaleźć można wielu doskonałych cukierników, którzy używają wysokiej jakości składników do swoich wypieków. Natomiast, by uniknąć kupowania metodą prób i błędów, można sprawdzić opinie o firmach w sieci. Dobrym do tego narzędziem są Orły Cukiernictwa, gdzie publikowane są listy cukierni, które otrzymały najwyższe oceny od klientów. Wybierając spośród wyróżnionych lodziarni lub cukierni, mamy pewność zakupu zawsze świeżych wyrobów wysokiej jakości. Tylko wówczas, będzie wiadomo, ile dni można przechowywać deser po przyniesieniu do domu.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop