Szczypiorek czosnkowy to bardzo ceniona roślina, która może wzbogacić nasz ogród warzywny. Jeżeli mieszkamy w bloku – bez przeszkód możemy uprawiać go na parapecie. Roślina ta jest dobrym wyborem, gdyż prezentuje się okazale, jest zdrowa, smaczna, a poza tym nie sprawia problemów nawet początkującym ogrodnikom. Mało kto zdaje sobie sprawę, że szczypiorek czosnkowy był chętnie uprawiany w Azji już 2000 lat temu. Co musimy wiedzieć zanim zdecydujemy się kupić nasiona szczypiorku czosnkowego? Jakie są zasady uprawy tej rośliny?
Szczypiorek czosnkowy to aromatyczna, wieloletnia roślina, która nadaje się do uprawy w ogrodzie i w pojemnikach. Szczypiorek ten może osiągnąć do 40 centymetrów wysokości. Rośnie on w gęstych, zwartych kępach. Liście szczypiorku czosnkowego są puste w środku, mają barwę ciemnozieloną. Po roztarciu uwalnia się z nich intensywny, czosnkowy zapach. Kwiaty szczypiorku są bardzo aromatyczne, zazwyczaj przybierają barwę białą, tworzą dekoracyjne baldachy. Szczypiorek czosnkowy sadzi się w ogrodzie wiosną i jesienią. Jeżeli będziemy uprawiać go w domu – wysiew nasion jest możliwy praktycznie przez cały czas.
Szczypiorek czosnkowy to jedna z roślin, którą warto posadzić w przydomowym ogrodzie warzywnym. Posiada on wiele zalet – jest odporny między innymi na mrozy. Wykazuje również stosunkowo wysoką odporność na choroby roślin i szkodniki. Na jednym stanowisku możemy uprawiać go nawet przez 4 lata. Szczypiorek warto jest uprawiać na umiarkowanie wilgotnych glebach.
Nasiona szczypiorku można wysadzać wprost do gruntu lub sadzić w pojemnikach (a dopiero po pewnym czasie przenieść na docelowe stanowisko). Pamiętajmy, że roślina ta ma tendencję do intensywnego rozrastania się. Z tego względu nasiona dobrze jest sadzić w odstępach co najmniej 30 centymetrów.
Szczypiorek czosnkowy jest rośliną, która uda się nawet początkującym ogrodnikom. Jedynymi zabiegami pielęgnacyjnymi, których potrzebuje jest regularne podlewanie i nawożenie (do tego celu możemy użyć zwykłego nawozu wieloskładnikowego).
Większość osób posiadających w swoim ogrodzie szczypiorek czosnkowy przyznaje, że uprawia go ze względu na walory kulinarne. Liście szczypiorku są fantastycznym dodatkiem do kanapek, past, surówek, twarogów, potraw jajecznych i wegetariańskich.
Świeże liście szczypiorku dostarczają nam witamin, mikroelementów (zawiera on między innymi duże ilości żelaza i kwasu askorbinowego), a także cennego chlorofilu (barwnik odpowiedzialny za intensywny zielony kolor).
Spożywanie szczypiorku może działać leczniczo. Roślina ta wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, a nawet wiatropędne. Dodanie szczypiorku do ciężkostrawnych potraw może uchronić nas przed dolegliwościami trawiennymi.
Wyjątkowe walory ozdobne szczypiorku czosnkowego sprawiają, że jest on często sadzony w naturalistycznych ogrodach.
Sadzimy nasiona szczypiorku czosnkowego
Szczypiorek czosnkowy wysiewa się z nasion. Jeżeli chcemy cieszyć się zdrową, pełnowartościową rośliną, koniecznie wybierzmy nasiona wysokiej jakości. Doskonałą jakość gwarantuje nam między innymi zakup u renomowanych producentów. Ważne jest również sprawdzenie, czy nasiona szczypiorku czosnkowego są szczelnie zapakowane (nigdy nie kupujmy nasion na wagę), a także upewnienie się, czy posiadają one aktualny termin przydatności.