Zamknij

Dlaczego warto jeść masło orzechowe przed treningiem?

art. sponsorowany + 09:29, 05.03.2025 Aktualizacja: 09:29, 05.03.2025

Na pierwszy rzut oka masło orzechowe nie kojarzy się z produktem, który warto byłoby spożywać przed aktywnością fizyczną lub do zbudowania masy mięśniowej. Nic bardziej mylnego! Krem z orzechów, dzięki dużej zawartości białka, błonnika pokarmowego, tłuszczów nienasyconych oraz mnóstwa witamin i minerałów jest doskonałym posiłkiem przedtreningowym. Nie tylko wzmocni organizm przed aktywnym wysiłkiem, ale też zapewni niezbędną energię i witalność. Dlaczego przed ćwiczeniami fizycznymi warto zjeść posiłek z dodatkiem masła orzechowego? Wyjaśniamy!

Dlaczego posiłek przed treningiem jest ważny?

Każda aktywność fizyczna wiąże się z dużym wysiłkiem dla naszego organizmu. Bez odpowiedniego posiłku podczas treningu często zdarza się, że brakuje nam sił, pojawiają się problemy z koncentracją, a ćwiczenia sprawiają większą trudność i nie czerpiemy z nich żadnej przyjemności. Brak wcześniejszego pożywienia się nie tylko sprawi, że nie osiągniemy zamierzonych efektów, ale może nam wręcz zaszkodzić. Wszystko może zmienić wcześniejszy zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który zapewni energię oraz wzbogaci organizm o potrzebne składniki odżywcze. Takie jedzenie powinno być pożywne i zdrowe, ale niezbyt obfite, aby nie wywołać ociężałości i senności.

Czy warto jeść masło orzechowe?

Jedzenie masła orzechowego obrosło wieloma mitami. Jedni unikają go, mówiąc o wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczów, inni polecają ze względu na bogactwo minerałów i substancji odżywczych. Rację z pewnością ma ta druga grupa. Kremy orzechowe i smarowidła o dobrym składzie są bogatym źródłem cennych składników. Zawierają między innymi błonnik pokarmowy, białko, potrzebne tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B oraz cenne minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dzięki nim wprowadzenie kremu orzechowego do diety pozwala na skomponowanie zdrowego i energetycznego, pełnowartościowego posiłku, który będzie niezbędny przed aktywnością fizyczną.

Dlaczego przed treningiem warto zjeść krem z orzechów?

Trening warto dobrze zaplanować, a w tych planach należy uwzględnić wcześniejszy posiłek. Doskonałym dodatkiem do niego będzie masło orzechowe. Dzięki zawartości białka i tłuszczów dostarczy do organizmu potrzebnej energii, a błonnik zaspokoi głód i zapewni na dłużej uczucie sytości. Nie trzeba bać się kalorii, które często odstraszają od wprowadzenia do diety kremu orzechowego - w rozsądnych ilościach są one potrzebne, a wysiłek to najlepsza droga do sprawowania nad nimi kontroli.

Kto powinien unikać kremu z orzechów?

Wyrobów zawierających orzechy, w tym różnego rodzaju kremów orzechowych, powinny unikać jedynie osoby, które mają alergie na te produkty. Orzechy są niestety dość częstym alergenem i mogą wywołać silne reakcje alergiczne. Dlatego przed wprowadzeniem ich do jadłospisu należy upewnić się, że można je bezpiecznie spożywać.

Jakie są zalety z wprowadzenia do diety masła orzechowego?

Wprowadzenie do diety (w odpowiednich ilościach) kremów orzechowych oraz wszelkich produktów zawierających orzechy ma wiele korzyści dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Z powodzeniem mogą spożywać je również weganie i wegetarianie. Zalety z jedzenia orzechów to przede wszystkim:

  • dostarczenie do organizmu łatwo przyswajalnego białka;
  • bardziej wydajne spalanie tkanki tłuszczowej za sprawą obecności cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych;
  • zaspokojenie głodu dzięki sporej ilości błonnika pokarmowego, co eliminuje podjadanie między posiłkami i sprzyja utracie wagi;
  • ochrona przed wolnymi rodnikami i nowotworami dzięki polifenolom;
  • wzmocnienie masy mięśniowej i szybsza regeneracja mięśni po treningu;
  • poprawa koncentracji, wspomaganie pracy mózgu i procesów myślowych, a także łagodzenie stresu (za sprawą między innymi witamin z grupy B);
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 (dodatkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że masło orzechowe śmiało mogą spożywać osoby na diecie cukrzycowej).

Jakie masło orzechowe wybrać?

Wybierając masło orzechowe, warto zwracać przede wszystkim na skład. Najlepsze są wyroby zawierające 100% orzechów, ewentualnie z dodatkiem słonego karmelu, soli lub kakao. W sklepach można znaleźć kremy o gładkiej konsystencji lub z dodatkiem kawałków wybranych orzechów. Warto wystrzegać się produktów zawierających olej palmowy, cukry, regulatory smaku i konserwanty. Duży wybór dobrej jakości smarowideł i kremów orzechowych można znaleźć w sklepie internetowym z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca.

Jak wprowadzić do jadłospisu masło orzechowe?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby masło orzechowe spożywać łyżeczką prosto ze słoika. Częściej jednak przygotowujemy posiłki z wykorzystaniem tego kremu. Doskonale sprawdzi się on jako smarowidło do pieczywa (szczególnie ciemnego chleba), tostów, a także jako dodatek do owsianek, jogurtów, koktajli, smoothie czy placków w typie naleśników lub pankejków. Wiele przepisów wegańskich z wykorzystaniem tego produktu można znaleźć na blogu sklepu online z orzechami i bakaliami Promienie Słońca.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%