Na pierwszy rzut oka masło orzechowe nie kojarzy się z produktem, który warto byłoby spożywać przed aktywnością fizyczną lub do zbudowania masy mięśniowej. Nic bardziej mylnego! Krem z orzechów, dzięki dużej zawartości białka, błonnika pokarmowego, tłuszczów nienasyconych oraz mnóstwa witamin i minerałów jest doskonałym posiłkiem przedtreningowym. Nie tylko wzmocni organizm przed aktywnym wysiłkiem, ale też zapewni niezbędną energię i witalność. Dlaczego przed ćwiczeniami fizycznymi warto zjeść posiłek z dodatkiem masła orzechowego? Wyjaśniamy!
Każda aktywność fizyczna wiąże się z dużym wysiłkiem dla naszego organizmu. Bez odpowiedniego posiłku podczas treningu często zdarza się, że brakuje nam sił, pojawiają się problemy z koncentracją, a ćwiczenia sprawiają większą trudność i nie czerpiemy z nich żadnej przyjemności. Brak wcześniejszego pożywienia się nie tylko sprawi, że nie osiągniemy zamierzonych efektów, ale może nam wręcz zaszkodzić. Wszystko może zmienić wcześniejszy zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który zapewni energię oraz wzbogaci organizm o potrzebne składniki odżywcze. Takie jedzenie powinno być pożywne i zdrowe, ale niezbyt obfite, aby nie wywołać ociężałości i senności.
Jedzenie masła orzechowego obrosło wieloma mitami. Jedni unikają go, mówiąc o wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczów, inni polecają ze względu na bogactwo minerałów i substancji odżywczych. Rację z pewnością ma ta druga grupa. Kremy orzechowe i smarowidła o dobrym składzie są bogatym źródłem cennych składników. Zawierają między innymi błonnik pokarmowy, białko, potrzebne tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B oraz cenne minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dzięki nim wprowadzenie kremu orzechowego do diety pozwala na skomponowanie zdrowego i energetycznego, pełnowartościowego posiłku, który będzie niezbędny przed aktywnością fizyczną.
Trening warto dobrze zaplanować, a w tych planach należy uwzględnić wcześniejszy posiłek. Doskonałym dodatkiem do niego będzie masło orzechowe. Dzięki zawartości białka i tłuszczów dostarczy do organizmu potrzebnej energii, a błonnik zaspokoi głód i zapewni na dłużej uczucie sytości. Nie trzeba bać się kalorii, które często odstraszają od wprowadzenia do diety kremu orzechowego - w rozsądnych ilościach są one potrzebne, a wysiłek to najlepsza droga do sprawowania nad nimi kontroli.
Wyrobów zawierających orzechy, w tym różnego rodzaju kremów orzechowych, powinny unikać jedynie osoby, które mają alergie na te produkty. Orzechy są niestety dość częstym alergenem i mogą wywołać silne reakcje alergiczne. Dlatego przed wprowadzeniem ich do jadłospisu należy upewnić się, że można je bezpiecznie spożywać.
Wprowadzenie do diety (w odpowiednich ilościach) kremów orzechowych oraz wszelkich produktów zawierających orzechy ma wiele korzyści dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Z powodzeniem mogą spożywać je również weganie i wegetarianie. Zalety z jedzenia orzechów to przede wszystkim:
Wybierając masło orzechowe, warto zwracać przede wszystkim na skład. Najlepsze są wyroby zawierające 100% orzechów, ewentualnie z dodatkiem słonego karmelu, soli lub kakao. W sklepach można znaleźć kremy o gładkiej konsystencji lub z dodatkiem kawałków wybranych orzechów. Warto wystrzegać się produktów zawierających olej palmowy, cukry, regulatory smaku i konserwanty. Duży wybór dobrej jakości smarowideł i kremów orzechowych można znaleźć w sklepie internetowym z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby masło orzechowe spożywać łyżeczką prosto ze słoika. Częściej jednak przygotowujemy posiłki z wykorzystaniem tego kremu. Doskonale sprawdzi się on jako smarowidło do pieczywa (szczególnie ciemnego chleba), tostów, a także jako dodatek do owsianek, jogurtów, koktajli, smoothie czy placków w typie naleśników lub pankejków. Wiele przepisów wegańskich z wykorzystaniem tego produktu można znaleźć na blogu sklepu online z orzechami i bakaliami Promienie Słońca.