Zamknij

Dieta ketogeniczna – co trzeba jeść?

art. sponsorowany + 12:09, 16.05.2024 Aktualizacja: 12:09, 16.05.2024

Dieta ketogeniczna cieszy się rosnącą popularnością. Polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów praktycznie do minimum. Dzięki temu możliwe jest doprowadzenie organizmu do stanu ketozy. Co można jeść na diecie ketogenicznej, a jakich produktów należy unikać? Sprawdźmy to.

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Jakie są główne założenia diety ketogenicznej? Ten sposób żywienia polega przede wszystkim na spożywaniu tłuszczów, a także na ograniczeniu węglowodanów i składników zawierających cukier. Dotyczy to zarówno wysokoprzetworzonych słodyczy, jak i owoców czy też niektórych warzyw. Taki sposób żywienia ma doprowadzić do redukcji tkanki tłuszczowej pod wpływem ketozy. Proces ten sprawia, że energia jest pozyskiwana z ciał ketonowych.

Dla wielu osób samodzielne stworzenie jadłospisu zgodnego z zasadami diety ketogenicznej może być trudne. Dlatego popularne stają się cateringi dietetyczne. Najlepiej wybrać firmę, która specjalizuje się w diecie ketogenicznej np. Keto Love.

Co można jeść na diecie ketogenicznej?

Kluczowe znaczenie ma to, żeby dieta ketogeniczna była prawidłowo zbilansowana, a zarazem zgodna z założeniami tego sposobu żywienia. Dzięki temu osiągniesz wymarzone efekty, a zarazem nie dopuścisz do pojawienia się niedoborów, które mogłyby negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Dlatego dieta keto powinna bazować na następujących elementów:

  • przeciwutleniaczach;
  • makro- i mikroskładnikach – np. żelazie, cynku, magnezie, jodzie oraz potasie;
  • tłuszczach – szczególnie wielonienasyconych kwasach tłuszczowych;
  • białkach – istotne jest dostarczenie zarówno źródeł białka odzwierzęcego, jak i roślinnego;
  • błonnika pokarmowego.

Zatem, jak jeść na diecie ketogenicznej? Oto najważniejsze składniki, które stanowią podstawę diety keto:

  • mięso – schab, boczek i wołowina;
  • ryby i owoce morza – makrela, łosoś, tuńczyk, krewetki i małże;
  • warzywa – szpinak, rukola, natka pietruszki, kalafior, brokuł i rzodkiewka;
  • owoce – truskawki, jeżyny, maliny i borówki;
  • nabiał – masło, śmietana, jogurt grecki, parmezan, mascarpone, twaróg;
  • orzechy i nasiona – migdały, orzechy laskowe i włoskie, chia, siemię lniane.

Jakich produktów należy unikać na diecie ketogenicznej?

Istnieje również lista niezalecanych produktów na diecie ketogenicznej. Przede wszystkim są one bogate w węglowodany, a tym samym spowalniają proces ketozy. Cateringi dietetyczne z dietą keto np. https://www.ketolove.pl/chorzow/ nie stosują lub znacznie ograniczają wykorzystanie takich składników jak:

  • produkty zbożowe – pieczywo, makarony, kasze i ryże;
  • rośliny strączkowe – ciecierzyca, fasola, groch i bob;
  • cukier – ciasta, ciasteczka, lody, czekolada, miód i syrop klonowy;
  • wysokoskrobiowe i wysokocukrowe warzywa – marchewki, buraki, ziemniaki, czereśnie, winogrona, banany, melony, jabłka, śliwki i kiwi;
  • słodkie napoje.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%