Cukiernia Franciszek Pokojski z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia przygotowała dla swoich klientów przepyszne słodkości. W co najlepiej się zaopatrzyć? Podpowiadamy!
Jednym z flagowych, świątecznych produktów cukierni jest piernik gastronomiczny, który został odtworzony na bazie przepisów krzyżackich przez dr hab. Jarosława Dumanowskiego prof. UMK.
„Jedyny oryginalny Piernik Gastronomiczny”
Krzyżacki sos piernikowy z XV wieku
Jeśli chcesz zrobić dobry sos z pierników, posiekaj je tak drobno jak chlebki pieprzowe i zagotuj z winem, przetrzyj przez sito jak sos pieprzowy, dodaj dosyć cynamonu i imbiru. Warz to w panwi, wlej do miski do sosów i posyp cukrem.
Węgorz z miodownikiem
Z węgorza świeżego zdejmij skórę, którego pokrajawszy we dzwonu upiecz. Włóż w rynkę, wsyp tartego miodowniku, octu, wina, pieprzu, imbiru, cynamonu, szafranu, rożenków w drobnych. Przywarz, a daj na stół.
Karpie morawskie
Oczesz karpia, zrysuj, porąb we dzwona, wsyp miodownika tartego, soku trochę wiśniowego, octu piwnego, słodkości, pieprzu, imbiru, cynamonu, goździków. Przywarz, a daj na stół.
Nie tylko jednak piernik wiedzie prym w przedświątecznej produkcji cukierni Franciszek Pokojski. Warto również wspomnieć o przepysznych makowcach. Co ponadto?
- W naszej ofercie znajdują się pozycje, które od trzech pokoleń goszczą na sklepowych półkach i cieszą się dużym uznaniem naszych klientów. Korzystamy z surowców bardzo dobrej jakości ściąganych z lokalnych źródeł. Poza tym w okresie świątecznym popularnością cieszą się inne produkty taki jak: pierniki, rolady czekoladowe, babki w kształcie choinek czy wyjątkowe makowce. Zawsze muszą być obecne na stole wigilijnym. Oczywiście dodatkowego każdy z klientów uzupełnia sobie smaki według własnych potrzeb – przyznaje Adam Pokojski.
Cukiernię Franciszek Pokojski można znaleźć w sześciu lokalizacjach Torunia: Łyskowskiego 29/35, Konstytucji 3-go Maja 10, Wojska Polskiego 43/45, Szeroka 26/28, Grębocin Kowalewska 6
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.