Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij

19 przypraw!? Pierniki Marszałka zaskoczą niejednego cukiernika. Zdradził tajny przepis

Weronika Polichnowska Weronika Polichnowska 15:53, 14.12.2025 Aktualizacja: 11:48, 11.12.2025
Skomentuj Fot: FB | Piotr Całbecki Fot: FB | Piotr Całbecki

Gotowe mieszanki? To nie dla niego. Marszałek Piotr Całbecki pochwalił się świątecznym przepisem, który może wprawić w osłupienie niejedną gospodynię. W jego cieście na pierniki jest… 19 przypraw!

Mikołajki to dla wielu osób symboliczny moment rozpoczęcia przygotowań do świąt. Nie inaczej jest w przypadku Piotra Całbeckiego, Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego. 6 grudnia opublikował on w mediach społecznościowych zdjęcie z kuchni i wpis, w którym podzielił się pierwszym etapem wypieku swojego piernika.

Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie… liczba przypraw. Marszałek zdradził, że do piernikowego ciasta dodaje aż 19 różnych przypraw, a zdjęcie miski pełnej barwnych proszków mówi samo za siebie.

Na fotografii, oprócz klasycznych dodatków takich jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, widać też składniki, które rzadko trafiają do świątecznych wypieków. Zieleń mieszanki sugeruje obecność przypraw ziołowych, być może bazylii, majeranku lub liścia laurowego, które widnieją na opakowaniach rozłożonych na stole.

Fot: Piotr Całbecki 

Nic dziwnego, że wpis marszałka wzbudził spore zainteresowanie.

– 19 różnych składników? Nie spotkałam się jeszcze z taką ilością. Może Pan Marszałek podzieli się z nami swoim przepisem

– skomentowała jedna z internautek.

Znamy przepis!

Tak duże zainteresowanie nie mogło pozostać bez odpowiedzi. Na stronie Urzędu Marszałkowskiego opublikowany został dokładny przepis na piernik Marszałka.

– To tradycyjny przepis mojej mamy Sabiny Całbeckiej. Nic tu nie można zepsuć, wychodzą zawsze świetnie

– przekazał Piotr Całbecki. 

Przepis opublikowany na stronie Urzędu prezentuje się następująco: 

Składniki:

  • 16 szklanek mąki wrocławskiej
  • ½ kg miodu
  • 3,5 szklanki cukru (proporcję cukier/miód można zmienić na korzyść miodu)
  • 1 kostka Palmy
  • 4 jajka
  • mieszanka przypraw korzennych do smaku
  • 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • na karmel: 4 łyżki cukru + ½ szklanki wody

Przygotowanie:

  • Mąkę, cukier, całe jajka i sodę dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, następnie dodajemy jajka).
  • Miód, margarynę i przyprawy korzenne zagotować.
  • Przygotować karmel: z cukru i wody gotujmy na małym ogniu gęsty syrop, który pod wpływem temperatury powinien się skarmelizować.
  • Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia. Dodać do mąki, dobrze wygnieść.
  • Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
  • Ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki foremkami, piec w rozgrzanym piekarniku.
  • Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco aż będzie biały, dodać octu, można też dodać kakao.

Co myślicie o takim przepisie? Spróbujecie? 

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%