W Toruniu odbyła się gala Poland 100 Best Restaurant, gwiazdy gastronomii spotkały się w Dworze Artusa, a o ich godne przyjęcie zadbali kucharze restauracji Szeroka No 9.
Spośród ponad 1150 lokali, jakie zgłosiły się do tegorocznej edycji gali wyselekcjonowano 100, którym wręczono wyjątkowe wyróżnienia – 1, 2 i 3 widelce. Ostatnia z nagród oznacza najwyższe uznanie konsumentów, bowiem to oni w znaczącej większości decydowali o liście nagrodzonych.
Gala była wyjątkową okazją do spotkania szefów, jacy odpowiedzialni są za kondycję polskiej gastronomii i smak, z którego Polacy słyną na całym świecie.
Niestety nie wszyscy zdobywcy prestiżowych widelców mogli przybyć do Torunia aby osobiście odebrać nagrody. Zabrakło Magdy Gessler i Kurta Schellera.
W gronie najlepszych znaleźli się bohaterowie kulinarnych show, których jeszcze niedawno oglądaliśmy na ekranach telewizorów. Nagrodzono m.in. restaurację Sebastiana Olmy, który zwyciężył w drugiej edycji programu Top Chef. Tuż po odebraniu nagrody przyznał, że na sukces ten pracował całe swoje dorosłe życie, wiele zawdzięcza także kilkuletniemu pobytowi w Wielkiej Brytanii.
- To doświadczenie pokazało mi, jak naprawdę powinna wyglądać praca na kuchni. To dużo pokory, zaangażowanie i ciężkiej fizycznej pracy, od 7 rano, do północy albo i 1 w nocy- oznajmił. W Polsce mało restauracji jest otwartych tak długo, większość zaczyna o 10 i zamyka o 22. Dodatkowo w Wielkiej Brytanii nauczyłem się też szacunku do produktu – dodał szef kuchni Kafe Zielony Niedźwiedź.
W gronie nagrodzonych nie zabrakło także prawdziwych gwiazd gastronomii – Roberta Sowy i Karola Okrasy. Obaj doświadczeni kucharze zgodzili się, że receptą na dobry smak jest i zawsze powinna być sezonowość i regionalność.
- W tę stronę poszedł świat i co więcej, kiedyś w tę stronę kierowała się polska kuchnia. Dzisiaj, szczęśliwe, do tego wracamy – twierdzi Karol Okrasa.
- W październiku i listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć przede wszystkim gęsiny, a będąc w Toruniu koniecznie na deser trzeba zjeść pierniki – wtóruje mu Robert Sowa.
W gronie wyróżnionych lokali znalazła się również toruńska restauracja Szeroka No 9, która otrzymała najwyższą nagrodę podczas gali – 3 widelce.
Najlepszym polskim szefem kuchni 2015 został Jarosław Walczyk, szef kuchni restauracji Strefa w Warszawie.