Michel Moran, juror programu MasterChef i autor kultowego tekstu "oddaj fartucha!", pojawi się w Przysieku podczas Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny. Na scenie pokaże, jak z gęsi zrobić prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.
W dniach 10-11 listopada Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Przysieku pod Toruniem wypełni się aromatem pieczonej gęsi i gwarami gości z całego regionu. To właśnie tam odbędzie się kolejna edycja Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny.
– W Kujawsko-Pomorskiem stworzyliśmy piękną tradycję. Jestem pewien, że wspólnie uczcimy ten dzień radośnie i z dumą
– mówi marszałek województwa Piotr Całbecki, zapraszając do wspólnego świętowania.
Na scenie kulinarnej pojawią się znani szefowie kuchni – Michel Moran, Piotr Lenart, Marieta Marecka i Sebastian Olma. Każdy z nich przygotuje swoje autorskie potrawy z gęsiny, a po pokazach zaplanowano degustacje dla publiczności.
Michel Moran zdecydowanie będzie najbardziej wyczekiwanym gościem imprezy. Francuski kucharz i restaurator, od lat związany z Polską, zdobył popularność dzięki programowi MasterChef. To właśnie on wypowiedział słynne hasło "oddaj fartucha!", które na stałe weszło do polskiego języka. Tym razem nie będzie oceniał, w Przysieku zaprezentuje, jak w mistrzowski sposób można połączyć tradycję z finezją francuskiej kuchni.
Znany kucharz już rozpoczął kulinarną promocję wydarzenia. Przyjechał do Torunia, gdzie wspólnie z marszałkiem województwa Piotrem Całbeckim ugotował kilka popisowych dań z gęsiny.
Czy słyszeliście o tatarze z gęsi? Michel – tak! To właśnie to danie znalazło się wśród potraw, które przygotował razem z marszałkiem. Ich kulinarne popisy można obejrzeć na marszałkowskim kanale YouTube "Lubię Kujawsko-Pomorskie".
10 listopada
11:00 i 12:30 – Piotr Lenart
14:00 i 15:30 – Marieta Marecka
11 listopada
11:00 i 12:30 – Sebastian Olma
14:00 i 15:30 – Michel Moran
Na odwiedzających czeka ponad stu wystawców z całej Polski. W ofercie znajdą się: świeże tuszki i potrawy z gęsiny, regionalne produkty spożywcze, ekologiczne przetwory oraz rękodzieło artystyczne.
Nie zabraknie też muzyki na żywo, konkursów z nagrodami i atrakcji dla dzieci. W specjalnej strefie relaksu będzie można odpocząć, posłuchać koncertów i spróbować kujawskich specjałów.
Na wydarzenie będzie można bezpłatnie dojechać autobusami z Torunia i Bydgoszczy – rozkłady dostępne są na stronie urzędu marszałkowskiego.
Zanim jednak rozpocznie się festiwal, po regionie kursuje Gęsinowy Foodtruck, serwujący regionalne przysmaki. Najbliższy przystanek – 7 listopada w Rozgartach w godz. 13:00–17:00.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddtorun.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz