Zamknij

Gęś kołudzka, toruński piernik i... kuchnia osetyjska? Musicie tego spróbować! Czeka na kilka dni promocji!

08:39, 08.11.2016
Taką gęś zjemy w Osetii fot. nadesłane Taką gęś zjemy w Osetii fot. nadesłane

W restauracji Osetia nieco dłuższy, niepodległościowy weekend upłynie pod znakiem polskiej gęsiny. Przygotowana zostanie ona tak, aby także miłośnicy kuchni osetyjskiej mogli wyjść z restauracji zadowoleni i najedzeni. Na gości czeka także słodka niespodzianka!

Marcin Kosiński – szef usług gastronomicznych firmy UMC Catering Service i restauracji Osetia. Zdobywca Złotego Półgęska 2013 i Chochli Prezydenta Torunia za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny. To danie od 11 do 13 listopada będzie serwowane w Osetii.

Początek listopada to okres, kiedy powinniśmy przyrządzać gęsinę. W restauracji Osetia proponujecie gęś przyrządzoną jednak nieco inaczej. Czego możemy oczekiwać po waszym listopadowym menu?

- Proponujemy gęś faszerowaną dynią z dodatkiem jabłek i innych przypraw. To danie serwujemy z kluskami śląskimi i czerwoną, zasmażaną kapustą na czerwonym winie. Jako torunianin zawsze staram się nadawać daniom lokalny charakter, dlatego kapustę doprawiam przyprawami korzennymi.

Nie tylko wielbiciele osetyjskich przypraw i potraw mogą znaleźć u was coś dla siebie?

- Przy okazji Dnia Niepodległości robimy ukłon w stronę polskich tradycji kulinarnych. Kuchnia osetyjska jest u nas serwowana każdego dnia. W listopadzie świętujemy w Polsce odzyskanie niepodległości i to okazja, aby pokazać naszą restauracje z innej strony. Oczywiście nie odcinamy się całkiem od osetyjskich smaków. Będziemy serwować bulion na gęsinie z pielmieniami oraz czerninę na bazie gęsiej krwi. Tą zupę zagęszczam toruńskimi katarzynkami. Hitem będą także pierogi z gęsiny z zapiekanym jabłkiem podawane z czerwoną kapustą w sosie borowikowym.

Pieczona gęś będzie serwowana w Osetii fot. nadesłane

To brzmi naprawdę pysznie! Gdzie szuka pan inspiracji tworząc menu, które łączy i osetyjskie i polskie smaki, a przy okazji eksponuje nasze toruńskie aromaty?

- W 2013 roku zdobyłem Złoty Półgęsek – nagrodę za najlepszy przepis na danie z gęsi. Zaproponowałem gęś faszerowaną po toruńsku. Jako szef kuchni muszę skupiać się na produktach lokalnych i sezonowych. 11 listopada to idealna okazja, aby przyrządzić gęsinę. W USA obchodzone jest Święto Dziękczynienia i w każdym domu króluje indyk. W Polsce mamy gęś, która powinna być podawana z okazji naszego, polskiego święta u każdego. To powinny być rodzinne święta, niech ta gęś będzie pretekstem do spotkania przy rodzinnym stole. Tym bardziej, że gęś kołudzka to produkt z najwyższej półki! Stale współpracujemy z Instytutem Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej. Do pani dr inż. Haliny Bielińskiej, zastępcy dyrektora instytutu kieruję serdeczne podziękowania za pomoc.

Gęsina to wymagający produkt?

- Trzeba umieć ją przygotować! Po odpowiednim upieczeniu to wyśmienite mięso! Gęś odpowiednio przygotowana nie ma prawie w ogóle tłuszczu, on się wytapia. Ostatnie badania dowodzą, że jedząc mięso z gęsi zatrzymujemy komórki nowotworowe!

O czym musimy pamiętać przygotowując gęś?

- Musimy ją zamarynować na dobę przed pieczeniem. Samo pieczenie trwa ok. 4 godzin. Kilogram gęsi pieczemy przez 45 minut  – koniecznie w temperaturze 180 stopni. Nie używamy do pieczenia gęsi żadnego tłuszczu! On się wytapia podczas przygotowania potrawy.

Pasztet z gęsi serwowany będzie jako przystawka fot. nadesłane

Gdybyśmy chcieli podać gęś z osetyjskim akcentem, co powinniśmy do niej dodać?

- Na pewno kolendrę w Osetii używa się jej bardzo często. Na pewno można mięso podać z sałatką z pieczonych warzyw:  bakłażana, papryki, pomidora, czosnku i chilli.

Aby przygotować polsko-osetyjski obiad z gęsią pieczoną w roli głównej, jakie dodatki powinniśmy podać do mięsa?

- Polecam pielmienie, na przykład faszerowane mięsem gęsi, albo osetyjski pieróg z gęsiną. Do tego nie zapominajmy o typowych dla kuchni osetyjskich przyprawach.

Odświętny obiad wymaga odpowiedniego towarzystwa. W restauracji Osetia serwujecie gęś, a jakie napitki do niej polecacie?

- Koniecznie osetyjskie wina! Czerwone, wytrawne, pochodzące z naszej winiarni. Ono podkreśli wszystkie smaki i aromaty. Zachęcamy do skorzystania z naszej promocji! Do każdego zestawu, jakie zaproponujemy torunianom w weekend od 11 do 13 listopada dodamy tradycyjnie rogale marcińskie oraz jako przystawkę pasztet z gęsiny!! Sam mam na imię Marcin i w taki sposób chcę świętować moje imieniny razem z gośćmi.

(Artykuł sponsorowany)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%