W restauracji Osetia nieco dłuższy, niepodległościowy weekend upłynie pod znakiem polskiej gęsiny. Przygotowana zostanie ona tak, aby także miłośnicy kuchni osetyjskiej mogli wyjść z restauracji zadowoleni i najedzeni. Na gości czeka także słodka niespodzianka!
Marcin Kosiński – szef usług gastronomicznych firmy UMC Catering Service i restauracji Osetia. Zdobywca Złotego Półgęska 2013 i Chochli Prezydenta Torunia za przygotowanie najlepszej czerniny na bazie gęsiny. To danie od 11 do 13 listopada będzie serwowane w Osetii.
Początek listopada to okres, kiedy powinniśmy przyrządzać gęsinę. W restauracji Osetia proponujecie gęś przyrządzoną jednak nieco inaczej. Czego możemy oczekiwać po waszym listopadowym menu?
- Proponujemy gęś faszerowaną dynią z dodatkiem jabłek i innych przypraw. To danie serwujemy z kluskami śląskimi i czerwoną, zasmażaną kapustą na czerwonym winie. Jako torunianin zawsze staram się nadawać daniom lokalny charakter, dlatego kapustę doprawiam przyprawami korzennymi.
Nie tylko wielbiciele osetyjskich przypraw i potraw mogą znaleźć u was coś dla siebie?
- Przy okazji Dnia Niepodległości robimy ukłon w stronę polskich tradycji kulinarnych. Kuchnia osetyjska jest u nas serwowana każdego dnia. W listopadzie świętujemy w Polsce odzyskanie niepodległości i to okazja, aby pokazać naszą restauracje z innej strony. Oczywiście nie odcinamy się całkiem od osetyjskich smaków. Będziemy serwować bulion na gęsinie z pielmieniami oraz czerninę na bazie gęsiej krwi. Tą zupę zagęszczam toruńskimi katarzynkami. Hitem będą także pierogi z gęsiny z zapiekanym jabłkiem podawane z czerwoną kapustą w sosie borowikowym.
To brzmi naprawdę pysznie! Gdzie szuka pan inspiracji tworząc menu, które łączy i osetyjskie i polskie smaki, a przy okazji eksponuje nasze toruńskie aromaty?
- W 2013 roku zdobyłem Złoty Półgęsek – nagrodę za najlepszy przepis na danie z gęsi. Zaproponowałem gęś faszerowaną po toruńsku. Jako szef kuchni muszę skupiać się na produktach lokalnych i sezonowych. 11 listopada to idealna okazja, aby przyrządzić gęsinę. W USA obchodzone jest Święto Dziękczynienia i w każdym domu króluje indyk. W Polsce mamy gęś, która powinna być podawana z okazji naszego, polskiego święta u każdego. To powinny być rodzinne święta, niech ta gęś będzie pretekstem do spotkania przy rodzinnym stole. Tym bardziej, że gęś kołudzka to produkt z najwyższej półki! Stale współpracujemy z Instytutem Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej. Do pani dr inż. Haliny Bielińskiej, zastępcy dyrektora instytutu kieruję serdeczne podziękowania za pomoc.
Gęsina to wymagający produkt?
- Trzeba umieć ją przygotować! Po odpowiednim upieczeniu to wyśmienite mięso! Gęś odpowiednio przygotowana nie ma prawie w ogóle tłuszczu, on się wytapia. Ostatnie badania dowodzą, że jedząc mięso z gęsi zatrzymujemy komórki nowotworowe!
O czym musimy pamiętać przygotowując gęś?
- Musimy ją zamarynować na dobę przed pieczeniem. Samo pieczenie trwa ok. 4 godzin. Kilogram gęsi pieczemy przez 45 minut – koniecznie w temperaturze 180 stopni. Nie używamy do pieczenia gęsi żadnego tłuszczu! On się wytapia podczas przygotowania potrawy.
Gdybyśmy chcieli podać gęś z osetyjskim akcentem, co powinniśmy do niej dodać?
- Na pewno kolendrę w Osetii używa się jej bardzo często. Na pewno można mięso podać z sałatką z pieczonych warzyw: bakłażana, papryki, pomidora, czosnku i chilli.
Aby przygotować polsko-osetyjski obiad z gęsią pieczoną w roli głównej, jakie dodatki powinniśmy podać do mięsa?
- Polecam pielmienie, na przykład faszerowane mięsem gęsi, albo osetyjski pieróg z gęsiną. Do tego nie zapominajmy o typowych dla kuchni osetyjskich przyprawach.
Odświętny obiad wymaga odpowiedniego towarzystwa. W restauracji Osetia serwujecie gęś, a jakie napitki do niej polecacie?
- Koniecznie osetyjskie wina! Czerwone, wytrawne, pochodzące z naszej winiarni. Ono podkreśli wszystkie smaki i aromaty. Zachęcamy do skorzystania z naszej promocji! Do każdego zestawu, jakie zaproponujemy torunianom w weekend od 11 do 13 listopada dodamy tradycyjnie rogale marcińskie oraz jako przystawkę pasztet z gęsiny!! Sam mam na imię Marcin i w taki sposób chcę świętować moje imieniny razem z gośćmi.
PKW oficjalnie: Karol Nawrocki wygrywa wybory prezydenc
Osławione ddt napiszę zaraz, że Nawrocki był przedostatni, a czaskoski drugi. Paskudny portalik.
Wojas
13:14, 2025-06-02
Wiemy, kto wygrał w Toruniu. Ogromna przewaga nad rywal
Brawo, czaskoski został prezydentem Warszawy!!!! Sukces wielki!!!!! A NAWROCKI ledwo Prezydentem Polski. Jesteś marnym propagandzista wisniewski.
Wojas
12:43, 2025-06-02
PKW oficjalnie: Karol Nawrocki wygrywa wybory prezydenc
czyli polska to dzifka skoro rzadzic bedzie nią Alfons?! jestescie dumni komuchy karakana ? ja prdle wstyd mi za tych ludzi !!!
okl
11:13, 2025-06-02
PKW oficjalnie: Karol Nawrocki wygrywa wybory prezydenc
Teraz premier Donald który tak aktywnie popierał Rafała który już przedstawiał pierwsza dama powinien podać się do dymisji
Heniek
11:10, 2025-06-02