Zamknij

Polska gęś rządzi na stołach w Niemczech i Austriaków. W Polsce od kilku lat wraca i to w wielkim stylu!

09:30, 10.11.2015
Skomentuj fot. depositphotos fot. depositphotos

Gęś nie jest głupia, a Zielona bywa jedynie u Gałczyńskiego. Owszem Polacy, nie gęsi i swój język mają jak pisał Mikołaj Rej ale czy wiedzą o gęsi coś więcej niż to, że piec trzeba ją bardzo długo, w wysokiej temperaturze?

1) Nie tylko w Wielkopolsce!

Tradycyjnie w okolicach świętego Marcina (11 listopada) mieszkańcy Wielkopolski zajadają się rogalami marciński i pieczoną gęsią. Ta ostatnia króluje nie tylko na stołach mieszkańców Poznania i okolic! Od kilku lat gęsinę promuje się również w województwie kujawsko-pomorskim. Gęsinowy festyn co roku odbywa się w podtoruńskim Przysieku.

2) Gęś to nasze dobro narodowe

Chociaż w Polsce gęsina na stoły wróciła dopiero kilka lat temu to od lat jest naszym towarem eksportowym. Niemcy i Austriacy od lat zajadają się polską gęsią kołudzką.

3) Gęś, nie tylko pieczona...

Chociaż najbardziej popularna jest pieczona gęś, to równie smaczne jest to mięso smażone, duszone czy gotowane. Coraz bardziej popularny jest rosół z gęsi. Co ciekawe, można go przyrządzić nawet na upieczonych wcześniej kościach.

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

4) Nasza, Polska, Kołudzka

Jedna z największych hodowli gęsi w Polsce znajduje się w naszym regionie, w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.

5) Jak nie gęś, to może półgęsek?

Wędlina wytwarzana z luzowanej piersi gęsiej to półgęsek. Jest ona peklowana i wędzona. Obecnie uznana jest za jeden z produktów regionalnych Pomorza. Półgęsek to prawdziwy rarytas, jednak nie należy do tanich smakołyków - na kilogram musimy zapłacić ponad 100 złotych.

6) Słodko czy kwaśno?

Wśród najpopularniejszych dodatków, jakie dodajemy do dań z gęsiny wymienić należy żurawinę, jabłka (zwłaszcza szarą renetę) i czarną porzeczkę. Gęś lubi również towarzystwo alkoholi - zwłaszcza koniaku, pomarańczy czy koziego sera. Jako dodatek to porcji mięsa rewelacyjnie nada się risotto przygotowane z kaszy pęczak.

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

7) Koniecznie sezonowo!

Najlepsi polscy szefowie kuchni przyznają, że podstawową zasadą gotowanie, do jakiej należy się stosować, jest sezonowość używanych produktów. Jesienią zatem oprócz grzybów czy dyni koniecznie należy przyrządzać gęsinę.

8) Pasztet z gęsi i to jaki? Francuski!

Popularne fois gras, którego wszyscy turyści chcą spróbować będąc na wycieczce w centrum Paryża to nic innego, jak pasztet przygotowywany z gęsich wątróbek. Jest to często podawany na zimno, z miksem sałat i delikatnym dresingiem.

9) Tłusta, a co źle?

Zawartość tłuszczu w gęsinie to ok. 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gram, dla porównania indyk ma jedynie 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto jednak pamiętać, że gęś smażymy na suchej patelni, albo pieczemy przez 4 godziny - w obu przypadkach wytapiamy z mięsa zbędny tłuszczu.

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

10) Nie tak łatwo dobrą gęś upiec!

Mięso należy moczyć przez cały dzień. Po 24 godzinach musimy natrzeć mięso mieszanką przypraw: soli, majeranku, świeżego rozmarynu i rozgniecionego czosnku (każdego po łyżeczce na kilogram mięsa). Koniecznie musimy pamiętać, aby natrzeć mięso rownież od środka. Do wewnątrz wkładamy nieobrane ząbki czosnku i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gęś pieczemy przez kilka godzin,  wg zasady 45 minut w 190 stopniach na każdy kilogram tuszki.

(Adrian Aleksandrowicz)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

amberkaamberka

0 0

Gęsina zyskuje u nas w regionie coraz większą popularność. Raczej nie przyrządzam jej na każdy niedzielny obiad, ale zawsze z utęsknieniem czekam na listopad, kiedy to ulubione restauracje przygotowują specjalne menu własnie z gęsiną.

11:45, 10.11.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%