Na Starówce działa nowa pizzeria. Specjalnością lokalu jest włoska pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Przyrządza ją szef kuchni rodem z Półwyspu Apenińskiego.
Lokal przy ul. św. Ducha, gdzie wcześniej mieścił się pub Carpe Diem, prowadzi od stycznia polsko-włoskie małżeństwo - Magda Jelińska oraz Marco Tomassi. Poznali się kilka lat temu w Irlandii. Dla pani Magdy pizzeria to powrót po latach do Torunia, ale pomysłem jej otwarcia wyszedł od pana Marco, który był zachwycony klimatem Starówki. To on też jest szefem kuchni w L'Antico Forno. Ma za sobą kilkanaście lat doświadczenia w robieniu najsłynniejszego włoskiego przysmaku.
Na czym polega wyjątkowość włoskiej pizzy?
- Ciasto jest wyrabiane na zakwasie. Ponadto zawiera małą, wręcz śladową ilość chemikaliów i drożdży. Nie jest takie ciężkie, za to bardziej wyraziste w smaku - tłumaczy Jelińska.
L'Antico Forno nieprzypadkowo oznacza po włosku stary piec, który jest opalany drewnem. W lokalu przy ul. św. Ducha zjemy pizzę przygotowaną tylko w ten sposób.
W menu do wyboru jest ponad 20 rodzajów włoskiej pizzy na cienkim cieście. Możemy spróbować klasycznej margherity za 12,9 zł. Do skosztowania zachęca także emiliana z kiełbasą włoską, szynką parmeńską, rukolą, pomidorami cherry i serem grana padano w cenie 23,9 zł. Za caprino z serem kozim, czerwoną cebulą i szpinakiem zapłacimy 17,90 zł. Tyle samo kosztuje vegetariana z pieczarkami, oliwkami, papryką, szpinakiem i karczochami.
W ofercie lokalu są także przystawki (od 8 do 18 zł), a także pizza calzone, czyli pieróg włoski z pieca. Talerz kosztuje 18 zł, a możemy je zjeść m.in. z mozarellą, salami i serem ricotta. Nasze zamówienie możemy uzupełnić m.in. o wino, wódkę lub piwo.
L'Antico Forno jest otwarte od wtorku do niedzieli w godz. 12- 22.
0 0
Ja zamawiam w ostatnim czasie pizzę z restauracji Szkutnia w Warszawie. Polecam - na pewno się nie zawiedziecie, bo pizza świetnie odzwierciedla tą z Włoch.