Zamknij

Zupełnie nowe miejsce na toruńskiej starówce. W zabytkowej kamienicy obiecują prawdziwe włoską pizzę

10:30, 13.02.2024 W.P
Skomentuj Restauracja Autentica. Fot: CWB Restauracja Autentica. Fot: CWB

Toruńska starówka zyskała nową kulinarną miejscówkę - restaurację "Autentica", która właśnie otworzyła swoje drzwi w historycznej kamienicy przy Rynku Staromiejskim 25. To wyjątkowe miejsce, które kusi nie tylko wyjątkowymi potrawami, ale też swoim historycznym urokiem.

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

W lokalu, mieszczącym się na parterze kamienicy z XV wieku, teraz można skosztować prawdziwych włoskich smakołyków. Prywatny inwestor, firma Zeiko, po rocznym remoncie przystosowała wnętrza do potrzeb restauracji, inwestując kilkaset tysięcy złotych.

restauracja Autentica, fot: CWB

Pizza rodem z Włoch 

- Po rocznym remoncie otworzyliśmy wyjątkowe miejsce, w którym m.in. serwujemy pizzę w stylu rzymskim. To jedyne miejsc w Toruniu gdzie można zjeść włoska pizzę na unikatowym cieście rodem ze stolicy Włoch

– podkreśla inwestor Krzysztof Piotrowski.

Prawdziwie zabytkowe miejsce 

Budynek, w którym mieści się ta nowa restauracja, jest elementem historycznego układu urbanistycznego Starego i Nowego Miasta, objętym ochroną konserwatorską. Kamienica ta również jest wpisana do gminnej ewidencji zabytków.

Restauracja "Autentica" zajmuje powierzchnię 113 m2, z czego 70,6 m2 przypada na parter, a 42,9 m2 na piwnicę. To miejsce, które nie tylko cieszy podniebienie, ale ze względu na swój klimat, również oko.

Zobacz także: 

(W.P)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

gospodynigospodyni

3 0

Ciasto ja robię w taki sposób: mąka typ 0 (np. włoska Farina z Biedronki), drożdże, woda, sól i oliwa. Nie wiem czy oryginalna ma coś więcej lub inaczej. Ważne, żeby piec w jak najwyższej temperaturze i kręcić, gnieść rękami a nie wałkiem. To moje osobiste porady. 12:14, 13.02.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Aska2024Aska2024

1 0

Pewnie znowu polak z wloska uroda udający Dzuljano z Italiano i gniota pizze jak każdy inny dziecial. Polaczki i.te pseudo biznesy. 17:35, 13.02.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

SzefVip SzefVip

0 0

Właśnie zamówiłem 1 x pizze w express pizza.
Wow pycha. I nie jest to reklama.
Nowy kształt ostatnio taki dostałem od turka w Niemczech. Grube puszyste ciasto jak od babci. Składniki dobre. Fajne pudełko. Już samo zdjęcie mnie nakręciło. Real się potwierdził. Fajnie ze jesteście. 19:53, 16.02.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%