Pizza to prawdziwy comfort food – danie, które ratuje zły dzień, ożywia spotkania i integruje, bo to najbardziej demokratyczna potrawa świata. Będzie można jej już wkrótce spróbować. Otwarcie „U Piekarzy” już 24 września.
Każdy włoski region ma swoją wersję drożdżowego placka z dodatkami, ale pierwsza i najsłynniejsza pizza pochodzi z okolic Neapolu. Nikt nie robi jej tak dobrze, jak neapolitańscy pizzaiolo, w szczególności ci, którzy pod ręką mają regionalne składniki. Na przykład wyjątkowe pomidory San Marzano rosnące na wulkanicznych glebach wokół Wezuwiusza, mozarellę fior di latte z mleka bawolic pasących się na podmokłych łąkach okalających Neapol czy aromatyczną i charakterną, dzięki wulkanicznej glebie, oliwę.
Ciasto na napoletanę to niezmiennie cztery składniki: mąka z wygrzanej w południowym słońcu pszenicy, woda, sól i odrobina drożdży. Zgodnie ze sztuką, musi być wyrabiane rękoma i wyrastać przynajmniej 48 godzin. Pizza neapolitańska to produkt rzemieślniczy, więc może mieć nieregularne kształty, jej środek jest cieniutki i wilgotny, a rant gruby i puszysty, smagany w piecu gorącym powietrzem zyskuje charakterystyczne czarne wzory.
Napoletanę docenili mistrzowie kulinariów na całym świecie – znalazła się na liście regionalnych specjalności, a także na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Taką właśnie pizzę mieszkańcom Torunia i Lubicza Górnego zaserwuje restauracja „U Piekarzy” – nowy projekt kulinarny właścicieli sieci piekarni i cukierni „Piekuś”. Restauracja zastąpi lokal funkcjonujący do tej pory jako część Przystanku Piekuś. Gwiazdą menu będzie oczywiście napoletana w otoczeniu mącznych klasyków w mistrzowskim wydaniu, czyli ręcznie robionych past.
- U nas wszystko zaczęło się od chleba, a właściwie od mąki. Tak też będzie w przypadku naszej nowej restauracji „U Piekarzy”. O pracy z mąką wiemy wszystko, więc kuchnia włoska była dla nas naturalnym wyborem. Mąka jest tu podstawowym składnikiem i bazą dla jakościowych dodatków
- mówią właściciele.
„U Piekarzy” ma szansę wyróżnić się na gastronomicznej mapie regionu – nad recepturami i umiejętnościami pizzaiolo czuwali najlepsi specjaliści w kraju. W menu znalazła się również sommelierska selekcja włoskich win na kieliszki, bo pizza w połączeniu z winem potrafi być bardzo zgranym duetem i źródłem nowych doznań smakowych. Przykładowo, nuty przywodzące na myśl liście pomidora, które można wyczuć w klasycznym Chianti, są wręcz stworzone do pomidorowych sosów i rustykalnych dodatków. Na winie się „U Piekarzy” nie skończy – wielbicielom koktajli barmani zaserwują oryginalne drinki inspirowane Włochami.
Restauracja wystartuje w trzech lokalizacjach: przy ulicy Watzenrodego 2 i Łódzkiej 118 w Toruniu oraz przy ul. Bankowej 5 w Lubiczu Górnym. Te adresy to nie przypadek, a wyjście naprzeciw potrzebom mieszkańców osiedli, którzy, aby wyskoczyć na rodzinny obiad albo wino ze znajomymi nie będą musieli specjalnie jechać do centrum.
Czy zyskają swój własny kawałek słonecznej Italii blisko domu? Na pyszną odpowiedź nie trzeba będzie długo czekać, bo otwarcie „U Piekarzy” już 24 września.
Cisza i łzy w Parku Glazja. Marszałek przyszedł...
oni zawsze osobno... walkusze, całceckie guleskie PO.... A nie z 10 000 Torunian, z Narodem !
dop teraz?
11:54, 2025-07-12
Czytelnicy nie wierzą w rekordowo niską Wisłę
Tak że. Także = również a nie "tak więc".
Także
11:40, 2025-07-12
Region: SUV jechał pod prąd i potrącił sześć osób
Kierowca oburzony tym że staly mu dzieci na chodniku na drodze był oburzony kontrolą policji i żądaniem testu na zawartość alkoholu. Ma pytanie odpowiadał szo szo szo idi na xui nie panimaju po polszy eta maja kokainu prawdziwy neo poljak fan tfuska z paszportem od morawieckoego i socjalem od pisu
Poliniaki
11:35, 2025-07-12
Tak pożegnano zamordowaną Klaudię z Torunia
I co dalej ? Jakie decyzje władz miasta i policji ? Dalej policja będzie tylko na wezwanie że 112 gdzie operator nie jest wstanie przekazać informacji? Gdzie prewencja. Ilość zdarzeń bez wzywania policji jest tyle że bloczków nie starczy ale po co reagować skoro nie ma wezwania. Prezydencie zacznijcie dbać o ludzi o mieszkańców
Matka
11:02, 2025-07-12
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz