Zamknij

Kultowa pizza neapolitańska. Czy podbije toruńskie podniebienia?

00:00, 22.09.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:08, 28.09.2022
Skomentuj Fot. Nadesłane Fot. Nadesłane

Pizza to prawdziwy comfort food – danie, które ratuje zły dzień, ożywia spotkania i integruje, bo to najbardziej demokratyczna potrawa świata. Będzie można jej już wkrótce spróbować. Otwarcie „U Piekarzy” już 24 września.

Każdy włoski region ma swoją wersję drożdżowego placka z dodatkami, ale pierwsza i najsłynniejsza pizza pochodzi z okolic Neapolu. Nikt nie robi jej tak dobrze, jak neapolitańscy pizzaiolo, w szczególności ci, którzy pod ręką mają regionalne składniki. Na przykład wyjątkowe pomidory San Marzano rosnące na wulkanicznych glebach wokół Wezuwiusza, mozarellę fior di latte z mleka bawolic pasących się na podmokłych łąkach okalających Neapol czy aromatyczną i charakterną, dzięki wulkanicznej glebie, oliwę.

Kilka składników do doskonałości

Ciasto na napoletanę to niezmiennie cztery składniki: mąka z wygrzanej w południowym słońcu pszenicy, woda, sól i odrobina drożdży. Zgodnie ze sztuką, musi być wyrabiane rękoma i wyrastać przynajmniej 48 godzin. Pizza neapolitańska to produkt rzemieślniczy, więc może mieć nieregularne kształty, jej środek jest cieniutki i wilgotny, a rant gruby i puszysty, smagany w piecu gorącym powietrzem zyskuje charakterystyczne czarne wzory.

Napoletanę docenili mistrzowie kulinariów na całym świecie – znalazła się na liście regionalnych specjalności, a także na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Łączy nas mąka

Taką właśnie pizzę mieszkańcom Torunia i Lubicza Górnego zaserwuje restauracja „U Piekarzy” – nowy projekt kulinarny właścicieli sieci piekarni i cukierni „Piekuś”. Restauracja zastąpi lokal funkcjonujący do tej pory jako część Przystanku Piekuś. Gwiazdą menu będzie oczywiście napoletana w otoczeniu mącznych klasyków w mistrzowskim wydaniu, czyli ręcznie robionych past.

- U nas wszystko zaczęło się od chleba, a właściwie od mąki. Tak też będzie w przypadku naszej nowej restauracji „U Piekarzy”. O pracy z mąką wiemy wszystko, więc kuchnia włoska była dla nas naturalnym wyborem. Mąka jest tu podstawowym składnikiem i bazą dla jakościowych dodatków

- mówią właściciele.

Pysznie i bez kompromisów

„U Piekarzy” ma szansę wyróżnić się na gastronomicznej mapie regionu – nad recepturami i umiejętnościami pizzaiolo czuwali najlepsi specjaliści w kraju. W menu znalazła się również sommelierska selekcja włoskich win na kieliszki, bo pizza w połączeniu z winem potrafi być bardzo zgranym duetem i źródłem nowych doznań smakowych. Przykładowo, nuty przywodzące na myśl liście pomidora, które można wyczuć w klasycznym Chianti, są wręcz stworzone do pomidorowych sosów i rustykalnych dodatków. Na winie się „U Piekarzy” nie skończy – wielbicielom koktajli barmani zaserwują oryginalne drinki inspirowane Włochami.

Restauracja wystartuje w trzech lokalizacjach: przy ulicy Watzenrodego 2 i Łódzkiej 118 w Toruniu oraz przy ul. Bankowej 5 w Lubiczu Górnym. Te adresy to nie przypadek, a wyjście naprzeciw potrzebom mieszkańców osiedli, którzy, aby wyskoczyć na rodzinny obiad albo wino ze znajomymi nie będą musieli specjalnie jechać do centrum.

Czy zyskają swój własny kawałek słonecznej Italii blisko domu? Na pyszną odpowiedź nie trzeba będzie długo czekać, bo otwarcie „U Piekarzy” już 24 września.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%