Jak prawidłowo nakryć do stołu? Co jest trendy w świątecznych dekoracjach? Czy wigilijne menu musi być nudne? Na te i wiele innych pytań odpowiadają eksperci ze Świątecznego Pogotowia. Akcja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich organizowana jest już po raz szósty. Rozpoczął ją pokaz kulinarny toruńskiego Top Chefa.
W ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu zorganizowano przedświąteczny pokaz kulinarny. Szef Bartłomiej Witkowski wraz ze swoim bratem Błażejem, pokazali jak w prosty sposób urozmaicić bożonarodzeniowe menu.
Okazuje się, że na świątecznym stole nie muszą królować tylko pierogi i barszcz z pasztecikiem. Szef Witkowski uważa, że nawet podczas tradycyjnej kolacji wigilijnej jest miejsce także na niespodzianki i eksperymenty.
- Święta to nie tylko karp czy kapusta! Warto na świątecznym stole wyeksponować łososia, ja podaje go z puree z groszku i kiełkami musztardowca. Tradycyjny piernik można podać w nieco zdekonstruowanej wersji tiramisu - poleca Bartek Witkowski.
To właśnie takie dania znalazły się w pokazowym menu, jakie uczestnik programu Top Chef przygotował dla uczniów gastronomika. Jako przystawkę zaserwował krewetki w pikantnym sosie.
Pokaz zwieńczył Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowej, a zainaugurował działanie Pogotowia Świątecznego.
- Z pogotowia skorzystać może każdy. Będzie można porozmawiać z naszymi ekspertami. Staramy się służyć poradami kulinarnymi, prezentujemy sztukę dekorację stołu wigilijnego, rozmawiamy o savoir vivre. Z naszych porad może skorzystać każdy. Podpowiemy co zrobić, żeby sernik nie opadł po wyjęciu z piekarnika, jak udekorować potrawy - zaprasza dyrektor szkoły Roman Wojda.
Pogotowie działać będzie do 21 grudnia w godzinach otwarcia szkoły.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz