Największą pasją Michała Żulewskiego jest kuchnia. Pracował w kilku toruńskich restauracjach, aż w końcu trafił do Bistro Klonowica. W tym klimatycznym miejscu, które funkcjonuje od czerwca w samym sercu Bydgoskiego Przedmieścia, można wyśmienicie zjeść. Tym bardziej, że na talerzu często lądują prawdziwe arcydzieła!
Pomysł na bistro był prosty - pokazać tradycyjną polską kuchnię trochę inaczej.
- W bistro pokazuję region na talerzu. Nie mam nic przeciwko dobremu kotletowi schabowemu, ale chcę pokazać potencjał naszych produktów regionalnych! W Toruniu powinniśmy zajadać się piernikami! Moja kuchnia jest bardzo sezonowa, kartę zmieniam co kilka miesięcy. Jesienią nie mogło zabraknąć gęsiny. Serwuję między innymi chwalonego przez klientów tatara z gęsi - przyznaje Michał Żulewski w rozmowie z Dzień Dobry Toruń.
Na talerzach, jakie wychodzą spod ręki szefa Michała widzimy zawsze świeżość i pomysł na znany składnik. Jego dania mogą być kulinarną wizytówką naszego regionu. Jakich technik używa młody kucharz?
- Mięsa marynuję kilka dni przed obróbką. Moi goście w większości nie muszą już dodawać do dań żadnych przypraw. Wędkuję, więc jeśli chodzi o ryby to zawsze w sezonie są one świeże - zdradza.
Szef Michał i jego popisowy miętus z kluskami z dyni w sosie bazyliowo-śmietanowym, fot. Tomasz Berent
Michał jest kulinarnym samoukiem. W pewnym momencie swojego życia zaczął zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Pracował w wieku lokalnych restauracjach i bistrach, aż wreszcie udało mu się zostać szefem kuchni w Bistro Klonowica. Promuje on wyłącznie świadomą gastronomię.
- Zamiast popularnej przyprawy w butelkach proponuję dodać do rosołu pęczek lubczyku i absolutnie żadnych sztucznych przypraw! Używam także sprawdzonych metod kuchni francuskiej: masło, masło i jeszcze raz masło - żartuje.
fot. Tomasz Berent
Chociaż wielu torunian ciągle uważa Bydgoskie Przedmieście za dzielnicę niebezpieczną to jednak bistro funkcjonujące przy ul. Klonowica 37 ma już swoich wiernych klientów! Do lokalu przekonała ich nie tylko wyśmienita kuchnia, ale także domowa atmosfera i bardzo przyjemny wystrój wnętrz.
Każdy z was może przekonać się, jak smacznie gotuje szef Michał. Bistro otwarte jest od poniedziałku do czwartku w godzinach od 12 do 20. W piątki i soboty do 21. W niedzielę lokal czynny jest trochę krócej, bo do 18.