W naszym cyklu "Kulinarny piątek" dzisiaj króluje gęsina. Zajrzeliśmy do karczmy "Gęsia szyja" przy ul. Podmurnej 28. Anna Milczarek- szef kuchni przyrządziła jedno z najbardziej popularnych dań w tej restauracji.
fot. Tomasz Berent
Befszyk z gęsi
Do przygotowania :
filet z gęsi 300g
filet z kurczaka 100g
skóra z piersi gęsi 1/4
jajko 1szt
bułka tarta 50g
natka pietruszki 0,5 pęczka
łoscypek 2szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso i skórę mielimy,dodajemy jajko ,bułkę,przyprawy i posiekaną natkę.Wyrabiamy mięso na jednolitą masę.Porcjujemy mięso na dwie części .
Wkładamy łoscypka do środka i formujemy.Smażymy na wolnym ogniu ,grillujemy lub pieczemy w temp160st przez około 20 min. Gotowego
befsztyka podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego!
sos czosnkowy :
jogurt naturalny 200g
majonez 100g
koper 0,5 pęczka
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Wyciskamy czosnek i cytrynę,siekamy koper i mieszamy z resztą składników.
fot.Tomasz Berent