Zamknij

Gęsia szyja zaprasza na swoje specjały

M.B 09:40, 23.10.2015
fot. depositphotos fot. depositphotos

W naszym cyklu "Kulinarny piątek" dzisiaj króluje gęsina. Zajrzeliśmy do karczmy "Gęsia szyja" przy ul. Podmurnej 28. Anna Milczarek- szef kuchni przyrządziła jedno z najbardziej popularnych dań w tej restauracji.

 
fot. Tomasz Berent
 
Befszyk  z gęsi

Do przygotowania :

filet z gęsi   300g
filet z kurczaka   100g
skóra z piersi gęsi 1/4
jajko    1szt
bułka tarta   50g
natka pietruszki   0,5 pęczka
łoscypek  2szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Mięso i skórę mielimy,dodajemy jajko ,bułkę,przyprawy i posiekaną natkę.Wyrabiamy mięso na jednolitą masę.Porcjujemy mięso na dwie części .
Wkładamy łoscypka do środka i formujemy.Smażymy na wolnym ogniu ,grillujemy lub pieczemy w temp160st przez około 20 min. Gotowego
befsztyka podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego!

sos czosnkowy :

jogurt naturalny   200g
majonez   100g
koper    0,5 pęczka
czosnek  2 ząbki
sok z cytryny  1 łyżeczka
sól  do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Wyciskamy czosnek i cytrynę,siekamy koper i mieszamy z resztą składników.
 
fot.Tomasz Berent
(M.B)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%