Rozpoczynamy cykl „Kulinarny piątek”. Podpowiemy wam co ugotować lub gdzie pójść na niedzielny obiad. Będziemy zaglądać do kuchni toruńskich restauracji.
Poprosimy szefów kuchni o przepisy kulinarne. Jeśli nie będziecie mieli tyle odwagi i samozaparcia, żeby je przygotować w domu, zawsze możecie skorzystać z zaproszenia do restauracji.
Dzisiaj dania poleca Remigiusz Wengler, szef kuchni restauracji "U Flisaka" mieszczącej się przy ul. Żeglarskiej w Toruniu.
Łosoś ze szpinakiem i pomidorem
Do przygotowania:
200 g łososia
przyprawy: pieprz cytrynowy, sól morska
pomidor pieczony 1 sztuka
na pesto ziołowe:
świeży koper 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 150 ml
sok z połówki cytryny
świeże liście szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek (do smażenia)
cytryna grillowana do dekoracji
Łososia doprawić zgrillować lub upiec w piekarniku w temp.ok 200 stopni przez około 8 minut.
Składniki na pesto razem zblendować na masę. Pomidora wydrążyć i wlać do niego pesto ziołowe.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć płatki czosnku, jak się zarumieni dodać liście szpinaku, przemieszać i poczekać 30 sekund.
Całość czyli łososia z pomidorem i szpinakiem podawać na jednym półmisku.
Szefowi kuchni tak się spodobało, że zdradził na przepis na niezwykły napój:
Lemoniada melonowa z rozmarynem
1 melon
gałązka rozmarynu
100 ml syropu cukrowego
100 ml soku z limonki
lód
100 ml puree z melona
tonic
Puree z melona: melona obrać, wydrążyć i zblendować na gładko. Dodać parę gałązek rozmarynu i odstawić na parę minut.
Lemoniada: do dzbanka wlać przygotowane puree z melona, sok z limonki i syrop cukrowy. Dodać lód, jeżeli jest taka możliwość może być kruszony. Dodać do smaku tonic. Przyozdobić kawałkiem melona i gałązką rozmarynu.