Modry Fartuch to najstarsza gospoda w Toruniu. Jej nazwa ma korzenie w legendzie, o pracowitym karczmarzu i jego złośliwej żonie, po której niegdyś został modry fartuch, wraz ze świętym spokojem.
Gospoda założona przez rodzinę Szalitów w 1489 r. pod swoim dachem gościła rzemieślników, wodzów oraz koronowane głowy. Nic więc dziwnego, że właśnie do menu gospody trafił przysmak uwielbiany nawet przez faraonów starożytnego Egiptu-szparagi. Maj i czerwiec to także szparagowy szczyt sezonu i smakosze doceniają w tym czasie ich świeży kunsztowny smak.
Są bogate w witaminy C,B,E,A, beta karoten, fosfor i kwas foliowy a na tym nie kończą się ich walory zdrowotne. Osoby dbające o dietę, z pewnością ucieszy informacja, że szparagi są niskokalorycznym źródłem błonnika pokarmowego. Menu Modrego Fartucha nie faworyzuje żadnej odmiany szparagów, gdyż zarówno białe jak i zielone, należą do tego samego gatunku. Ich barwa jest uzależniona od sposobu uprawy: białe rosną przysypane ziemią, zielone wyrastają nad powierzchnię w ekspozycji na słońce. Warto wspomnieć, że są doskonałym afrodyzjakiem.
W szparagowym menu znajdziemy różne postacie warzywa: od surowych po pieczone. Szefowie kuchni Gospody pod Modrym Fartuchem, zapowiadają również deserową wersję tego warzywa.
Od lewej: Piotr Sontowski, zastępca szefa kuchni i Wiesława Paradowska, szef kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem. Fot. Tomasz Berent
- W najbliższym czasie powstanie również deser na bazie szparagów. Co to będzie? Goście dowiedzą się na miejscu, ale szparagi można wykorzystać także w tej formie. Szparagowe menu doskonale uzupełni piwo pszeniczne lub jakiekolwiek z wachlarza jasnych i delikatnych, gdyż idealnie podkreśli ich smak.- dodaje Piotr Sontowski, zastępca szefa kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem.
Kartę otwiera dwukolorowa zupa-krem ze szparagów. Na danie główne polecane są roladki z indyka z pesto, z naci rzodkiewki i zielonym szparagiem w całości, którym towarzyszą gotowane młode ziemniaki i rzodkiewka smażona na maśle. Wegetarianie oprócz zupy, mogą również spróbować sałatki, w której kucharze zamknęli część wiosny : botwinę, szczaw, świeże liście szpinaku, główki szparagów lekko blanszowane a całość posypana surowymi płatkami białych szparagów. Wśród propozycji szefów kuchni są również szparagi zapiekane z ciastem francuskim. Zwolennicy tradycyjnych odsłon na talerzu, z pewnością skorzystają z pozycji w menu "szparagi po polsku", są wówczas polane zarumienioną na maśle bułką tartą.
W czym tkwi sekret oryginalnego smaku propozycji potraw ze szparagów?
- W daniach wymagających użycia oleju, zastosowaliśmy olej rydzowy, który ma orzechowo-cebulowy smak . Pochodzi z najstarszej z uprawianych w Polsce roślin oleistych czyli lnianki. W swoim czasie królował w kuchniach, jednak został wyparty przez olej rzepakowy. Ponadto wszystkie przez nas używane produkty, pochodzą z warzywnego rynku od lokalnych dostawców.- informuje Wiesława Paradowska, szef kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem.
Po zakończeniu szparagowego menu, kucharze już zapowiadają kolejną sezonową odsłonę: truskawkowo – rabarbarową. Zatem na śniadanie, obiad czy kolację można skusić się na szparagi w wersji Modrego Fartucha. A co tam! W końcu, raz w roku jest na nie sezon.
Gospoda pod Modrym Fartuchem
ul. Rynek Nowomiejski 8
87-100 Toruń
Więcej informacji tutaj
Z piekła slumsów do aresztu w Toruniu. Kim jest?
Na pal nabić jak w średniowieczu i spalić
R
22:59, 2025-07-05
Nowa umowa na czołgi K2 coraz bliżej. "Wzmocnić polski
Dzisiaj wszyscy zaopatrują się w drony a polska kupuje rudy 102🤣
Weterynarz
22:16, 2025-07-05
Po śmierci Klaudii: Fundacja żąda danych
Ale raczej Klaudia to wielbicielka obecnej władzy która była jest i będzie za tym aby sprowadzać kolorowych do Polski. Bo przecież *%#)!& że Polska się wyludnia, a jednocześnie chcą wprowadzać legalną aborcję. Tak ja jestem za aborcja ale na tych *%#)!& i osobach które nie wzięły karty do głosowania w sprawie referendum
Lechita
20:51, 2025-07-05
3 promile i małe dzieci w aucie
Pewnie jakaś qrwa z Ukrainy.
Fan Stefana
17:22, 2025-07-05