Zamknij

Modry Fartuch w zielono-białe szparagi

Artykuł sponsorowany + 06:02, 16.05.2016
Przytulne wnętrze Gospody pod Modrym Fartuchem, a w nim niepowtarzalne menu szparagowe. Fot. Tomasz Berent Przytulne wnętrze Gospody pod Modrym Fartuchem, a w nim niepowtarzalne menu szparagowe. Fot. Tomasz Berent

Modry Fartuch to najstarsza gospoda w Toruniu. Jej nazwa ma korzenie w legendzie, o pracowitym karczmarzu i jego złośliwej żonie, po której niegdyś został modry fartuch, wraz ze świętym spokojem.

Gospoda założona przez rodzinę Szalitów w 1489 r. pod swoim dachem gościła rzemieślników, wodzów oraz koronowane głowy. Nic więc dziwnego, że właśnie do menu gospody trafił przysmak uwielbiany nawet przez faraonów starożytnego Egiptu-szparagi. Maj i czerwiec to także szparagowy szczyt sezonu i smakosze doceniają w tym czasie ich świeży kunsztowny smak.

Są bogate w witaminy C,B,E,A, beta karoten, fosfor i kwas foliowy a na tym nie kończą się ich walory zdrowotne. Osoby dbające o dietę, z pewnością ucieszy informacja, że szparagi są niskokalorycznym źródłem błonnika pokarmowego. Menu Modrego Fartucha nie faworyzuje żadnej odmiany szparagów, gdyż zarówno białe jak i zielone, należą do tego samego gatunku. Ich barwa jest uzależniona od sposobu uprawy: białe rosną przysypane ziemią, zielone wyrastają nad powierzchnię w ekspozycji na słońce. Warto wspomnieć, że są doskonałym afrodyzjakiem.

W szparagowym menu znajdziemy różne postacie warzywa: od surowych po pieczone. Szefowie kuchni Gospody pod Modrym Fartuchem, zapowiadają również deserową wersję tego warzywa.

Od lewej: Piotr Sontowski, zastępca szefa kuchni i Wiesława Paradowska, szef kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem. Fot. Tomasz Berent

- W najbliższym czasie powstanie również deser na bazie szparagów. Co to będzie? Goście dowiedzą się na miejscu, ale szparagi można wykorzystać także w tej formie. Szparagowe menu doskonale uzupełni piwo pszeniczne lub jakiekolwiek z wachlarza jasnych i delikatnych, gdyż idealnie podkreśli ich smak.- dodaje Piotr Sontowski, zastępca szefa kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem.

Kartę otwiera dwukolorowa zupa-krem ze szparagów. Na danie główne polecane są roladki z indyka z pesto, z naci rzodkiewki i zielonym szparagiem w całości, którym towarzyszą gotowane młode ziemniaki i rzodkiewka smażona na maśle. Wegetarianie oprócz zupy, mogą również spróbować sałatki, w której kucharze zamknęli część wiosny : botwinę, szczaw, świeże liście szpinaku, główki szparagów lekko blanszowane a całość posypana surowymi płatkami białych szparagów. Wśród propozycji szefów kuchni są również szparagi zapiekane z ciastem francuskim. Zwolennicy tradycyjnych odsłon na talerzu, z pewnością skorzystają z pozycji w menu "szparagi po polsku", są wówczas polane zarumienioną na maśle bułką tartą.

W czym tkwi sekret oryginalnego smaku propozycji potraw ze szparagów?

- W daniach wymagających użycia oleju, zastosowaliśmy olej rydzowy, który ma orzechowo-cebulowy smak . Pochodzi z najstarszej z uprawianych w Polsce roślin oleistych czyli lnianki. W swoim czasie królował w kuchniach, jednak został wyparty przez olej rzepakowy. Ponadto wszystkie przez nas używane produkty, pochodzą z warzywnego rynku od lokalnych dostawców.- informuje Wiesława Paradowska, szef kuchni w Gospodzie pod Modrym Fartuchem.

Po zakończeniu szparagowego menu, kucharze już zapowiadają kolejną sezonową odsłonę: truskawkowo – rabarbarową. Zatem na śniadanie, obiad czy kolację można skusić się na szparagi w wersji Modrego Fartucha. A co tam! W końcu, raz w roku jest na nie sezon.

Gospoda pod Modrym Fartuchem

ul. Rynek Nowomiejski 8

87-100 Toruń

Więcej informacji tutaj

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%