Zamknij

Gęsie tuszki pofrunęły na stoły torunian. Jak je przygotują? Możecie skorzystać z naszego przepisu!

18:00, 04.11.2017 AA
Skomentuj fot. Agnieszka Bielecka fot. Agnieszka Bielecka

Laureaci naszego konkursu odebrali smaczne nagrody! 20 gęsich tuszek powędrowało do czytelników DDToruń!

Gęsinowe konkursy to już tradycja – co roku urząd marszałkowski rozdaje tuszki, aby wszyscy mieszkańcy regionu mogli poczuć wyjątkowy smak i aromat gęsiny.

Co trzeba było zrobić, żeby otrzymać tego ok. 5-kilogramowego ptaka? Wystarczyło opisać swój idealny pomysł na 11 listopada. Nadesłane prace były bardzo różnorodne.

- 11 listopada spotykamy się z przyjaciółmi na wspólnym obiedzie. Zawsze jest dynia, leśne grzyby i oczywiście pieczona gęś – przyznaje Sara, laureatka naszego konkursu. – To bardzo smaczne i delikatne mięso, a przygotowania do wspólnej biesiady to zawsze spoko zabawy.

Jak przyrządzić idealną pieczoną gęś? Na dwa dni przed pieczeniem trzeba wyjąć ją z zamrażarki, na dzień przed wklepać w mięso przyprawy – sól, pieprz, czosnek, majeranek i rozmaryn (także od środka!). Przed pieczeniem do środka gęsi wkładamy gałązki rozmarynu i kwaśne jabłka ze skórą, ale pozbawione gniazd nasiennych. Pieczemy ją w 180 stopniach – na każdy kilogram mięsa potrzeba 45 minut. Po trzech godzinach odkrywamy naczynie żaroodporne (albo przecinamy rękaw do pieczenia) i co jakiś czas polewamy mięso tłuszczem, jaki wytopił się podczas przyrządzania potrawy.

Smacznego!

(AA)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%