Pascal Brodnicki, Sebastian Olma i Malina Szyc-Juchnowicz swoimi pokazami kulinarnymi uświetnili obchody Święta Toruńskiego Piernika 2017. W ich popisowych daniach to właśnie toruński przysmak miał odgrywać główną rolę. Okazuje się, że korzenny piernik rewelacyjnie sprawdza się nawet w wytrawnych daniach!
Pokazy były jedną z głównych atrakcji drugiego dnia wielkiego świętowania. Na Błoniach Nadwiślańskich stanął specjalny namiot, w którym goście przyrządzali smakowite specjały z dodatkiem toruńskich pierników.
W tym roku na to wyjątkowo smaczne święto zaproszono znanych szefów kuchni – Pascala Brodnickiego, zwycięzcę programu TOP CHEF Sebastiana Olmę, oraz Malikę Szyc-Juchnowicz, również znaną z show Polsatu. Dla niej aromat piernika pasuje dosłownie do wszystkiego!
- Korzystam z pierników w kuchni, kiedy tylko mogę. Ten wyjątkowy smak i aromat wzbogaci każdą potrawę. Nie wiem, czy jest jakieś danie, do którego nie dodałabym piernikowej nuty smakowej, ważny jest umiar – przyznała prowadząca pokaz szefowa kuchni.
W menu znalazły się m.in. kaczka z hummusem z piernika a także piernikowy śledź z wiśniami. Każdy, kto miał okazję ich spróbować, był zachwycony!