Lista Produktów Tradycyjnych ciągle się rozrasta. Kilka dni temu trafiły na nią kolejne dwa specjały z województwa kujawsko-pomorskiego. W ministerialnych menu znalazły się już 74 nasze smakołyki!
Półgęsek, powidła śliwkowe czy kajmak - to niektóre z tradycyjnych produktów z Kujaw i Pomorza, które znalazły się na ogólnopolskiej liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje - przyznaje marszałek Piotr Całbecki.
W minionym tygodniu dołączyły do nich pampuchy i winko z chabru.
Pampuchy to bułeczki gotowane na parze. Specjał ten dobrze znany jest nie tylko w województwie kujawsko-pomorskim, ale także w Wielkopolsce. Propozycja, aby wpisać je na ministerialną listę, wyszła od Koła Gospodyń Wiejskich w Szczeblotowie.
Drugą regionalną nowością na liście jest wino z chabru. Ten pospolity chwast, idealnie nadaje się do produkcji gaszącego pragnienie napoju, wykorzystywanego także w medycynie naturalnej. Dzięki staraniom członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Dobrem będzie to jedna z kulinarnych wizytówek naszego regionu.
Co trzeba zrobić, aby kolejne produkty znalazły się w tym gronie? Odpowiedź tutaj.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu ddtorun.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz