Zamknij
REKLAMA

Wszystko, co na temat pizzy wiedzieć powinniście

12:26, 18.06.2018 | materiał partnera
Skomentuj

Pizza to popularny na całym świecie przysmak, który występuje w wielu różnych odsłonach. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy garść ciekawostek na jej temat, które z pewnością Was zaskoczą.

Rodzaje pizzy

Neapolitańska - składniki oraz sposób jej wykonania regulują stosowne patenty i oznaczenia takie, jak chociażby Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tego typu pizzę przyrządza się z pomidorów San Marzano rosnących na polach wulkanicznych oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campnii i Lazio. Calość uzupełniają liście bazylii oraz odrobina oliwy z oliwek.

Bianca - inaczej biała pizza. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, jej bazę stanowi sos na bazie mleka. W Rzymie tą samą nazwą określa się zapieczony chleb z dodatkiem oliwy oraz soli. Według niektórych przepisów, taką pizzę powinno się podawać z liśćmi rozmarynu.

Sycylijska - to kwadratowa pizza przyrządzana na puszystym, grubym cieście. Obowiązkowym dodatkiem są tutaj czarne oliwki, które na Sardynii są zastępowane przez serca karczochów.

Ziti pizza - popularna w Italii pizza z dodatkiem makaronu i kilku gatunków serów. Ziti jest rodzajem makaronu o kształcie prążkowanych rurek o długości około 5 centymetrów. Gdy ciasto wyrasta, gotuje się go al dente. Następnie spód smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy makaron wymieszany z ricottą oraz mozzarellą i posypujemy parmezanem.

Pizza nowojorska - jej cechą charakterystyczną jest chrupiący brzeg i miękkie, elastyczne ciasto. Wszystko to sprawia, że jeden kawałek takiej pizzy możemy z łatwością złożyć na pół, co zapobiega spadaniu dodatków i spływaniu oliwy. W tradycyjnej wersji, przysmak ten przygotowuje się z użyciem nowojorskiej wody oraz wysokoglutenowej mąki.

Chicago style pizza - chrupiąca pizza pieczona w głębokich naczyniach, z wysokimi brzegami, grubym ciastem i dużą ilością sosu pomidorowego. Z wyglądu przypomina nieco tartę.

Calzone - to pizza w kształcie dużego pieroga. Połowę takiego placka smaruje się sosem pomidorowym, a następnie układa mozzarellę i wybrane dodatki. Całość przykrywa się drugą połową ciasta i dokładnie zawija brzegi.

French bread - popularna we Francji odmiana pizzy przygotowywana na chlebie. Przyrządza się ją w sposób następujący - bochenek kroi się wzdłuż, smaruje sosem pomidorowym, a następnie układa ser i pozostałe dodatki takie, jak na przykład pepperoni.

Flammkuchen - pizza podobna do jej francuskiego odpowiednika. Przygotowuje się ją na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem boczku oraz cebuli i serwuje na drewnianej desce.

Bagel pizza - to połączenie bajgli oraz typowych dla pizzy dodatków. Przysmak ten spotkać można głównie na Manhattanie i Brooklynie. Przekrojone wzdłuż bajgle smaruje się serkiem śmietankowym oraz sosem pomidorowym i przykrywa tartym serem, a na wierzchu układa dodatki taki, jak oliwki lub pepperoni.

Pizza w Polsce

Pizza od Domino's to coś dla Ciebie! Wpisując w wyszukiwarkę frazę taką, jak „pizza Warszawa”, jednym z pierwszych wyników wyszukiwania będzie sieć pizzerii Domino's, która może się poszczycić ponad 50-letnią tradycją. Każdego dnia sprzedaje ona ponad 1 000 000 placków. Tym, co wyróżnia ją spośród innych pizzerii jest gwarancja otrzymania zamówionego w dowozie przysmaku w czasie nie przekraczającym 30 minut. Każdego tygodnia dla gości Domino's czekają rożnego rodzaju kuszące promocje. Menu oraz szczegółowe informacje na temat sieci pizzerii znaleźć można pod adresem: https://www.dominospizza.pl/.

Jak pokazują badania, aż 96% mieszkańców naszego kraju jada pizzę, a 73% delektuje się nią co najmniej raz w miesiącu. Spośród wspomnianych 73%t, 30% badanych je ją raz miesiącu, 33% dwa lub 3 razy, a 8% - cztery razy. 20% Polaków wskazuje, że ich ulubioną pizzą jest Pepperoni. Margharita zajmuje drugie miejsce (16%), a trzecie - Capriciosa i Hawajska (po 15%). Jedynie 2% badanych przyznało się do bycia fanami calzone. 63% Polaków lubi pizzę na cienkim cieście, 40% respondentów zamawia pizzę do domu, 26% jada ją w lokalu, a 20% - piecze samodzielnie.


 

(materiał partnera)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddtorun.pl | Prawa zastrzeżone