Tuż przy Domu Mikołaja Kopernika powstaje Hotel Nicolaus. Właśnie otwarto bistro, które serwować będzie desery i przekąski. Za kilka tygodni i hotelowe drzwi staną otworem przed gośćmi.
Hotel zostanie otwarty po wielu latach pracy. W całym kompleksie, oprócz bazy noclegowej, sali konferencyjnej i restauracji a la carte, znajdzie się także kawiarnia i bistro. To zostało dzisiaj otwarte.
- Samo miejsce mnie zauroczyło. Chciałem stworzyć coś tak pięknego, na co Toruń zasługuje - przyznaje Michał Durmowicz, właściciel hotelu Nicolaus. - Nad wyglądem hotelu pracowała m.in. Ela Grochowska. Za design odpowiedzialni są Janusz Płoszaj i Joanna Małecka-Jurek, która wykonała murale.
Zanim będziemy mogli korzystać z 26 pokojów w standardzie czterogwiazdkowego hotelu, możemy odwiedzić bistro. Menu skomponował znany z programów Top Chef i Wieprza Pieprzem, Bartłomiej Witkowski.
- To jest perełka całego kompleksu. Pokażemy tu kulinarny rozmach. W bistro zjeść można polskie specjały w światowym wydaniu. W menu będzie dobry stek, ale także i sałatka jarzynowa na śniadanie. Każdy znajdzie coś dla siebie - wyjaśnia szef kuchni.
Jak zapewnia ekipa bistro, może to być miejsce, które serwuje najlepszą kawę w mieście. Parzyć ją będzie najlepsza polska baristka 2015 r., Sara Kohnke.
- Szef postawił na naszą inwencję twórczą. Stawiamy na jakość i świeżość tych produktów. Serwujemy tu jednorodną arabicę paloną przez polską palarnię. Większość lokali na toruńskiej Starówce podaje kawę trochę słabszej jakości, my stawiamy na najlepsze jakościowo produkty - zapewnia Sara.
Na wielkie otwarcie hotelu musimy jeszcze trochę poczekać. Prawdopodobnie Nicolaus otworzy swoje drzwi dla gości na przełomie kwietnia i maja.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz