Przed nami trzecia edycja Łubiańskiego Dnia Kaszy. Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 13. Będą pokazy lepienia pierogów z kaszą czy wykład o kaszy po lubelsku.
Łubianka po raz trzeci będzie odmieniać kaszę przez wszystkie przypadki. Trzecia edycja Łubiańskiego Dnia Kaszy rozpocznie się w sobotę o godz. 13 w Gminnym Parku Kultury w Łubiance przy ul. Sportowej 9.
Poprzednie edycje cieszyły się dużym zainteresowaniem.
- Temat wydawał się wielu z nich dość monotonny i to ciekawość, jak można zrobić imprezę, gdzie króluje kasza, przywiodła ich do amfiteatru na ul. Sportową - wspomina Danuta Kwiatkowska, kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Łubiance. - Uczestnicy Dnia Kaszy podkreślali, że są zaskoczeni ile zdrowych, a przede wszystkim pysznych dań można wykonać z kaszy lub z kaszą i że za rok znów się pojawią na naszej imprezie. Słysząc takie słowa, już w dniu pierwszej edycji zdecydowaliśmy, że za rok również spróbujemy.
Co czeka nas w programie tegorocznej imprezy? Po rozpoczęciu święta - ok. godz. 13.30 - zaplanowano prezentację stoisk wystawienniczych i produktów lokalnych (równolegle będzie się odbywać konkurs na najciekawsze stanowisko promujące kaszę).
O godz. 14 pokaz kulinarny przedstawi Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg Janów Lubelski. To będzie powrót do korzeni - dowiemy się, jak przygotować kaszę po lubelsku. Kapela Łubianioki wystąpi o godz. 15, a pół godziny później czeka nas lepienie w terenie, czyli konkurs kulinarny "Pierogi z kaszą".
- Pewne elementy pozostały bez zmian - stoiska wystawiennicze, a w nich przepyszne potrawy z kaszą przygotowane na wszelkie możliwe sposoby, wystawa rękodzieła, występy artystyczne - wylicza Danuta Kwiatkowska. - Będzie wiejsko, sielsko i anielsko za sprawą programu artystycznego przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Łubiance. Nie zabraknie warsztatów rękodzieła, animacji dzieci poprzez konkursy i zabawę.
Nową atrakcją święta będzie wioska ginących zawodów, w której znajdą się stoiska historyczne: "dawna polska wieś", "warsztat garncarski", "stara olejarnia" oraz "warsztat wikliniarski". Uczestnicy będą mogli spróbować sił w ubijaniu masła w kirzance, mieleniu mąki w drewnianym młynie żarnowym i ubić kaszę. Przewidziano też pokaz palenia kawy w specjalnym garnku i "bicie" oleju lnianego i rzepakowego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz