Zamknij

Wszystko co powinieneś wiedzieć o grillach

13:17, 16.04.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:18, 16.04.2019
Skomentuj

Każdy z nas z pewnością próbował grillowanych potraw. Przyrządzane w odpowiedni sposób produkty spożywcze są zdrowe i bardzo smaczne. Wiele osób decyduje się na zakup urządzenia grillowego, przed jego wyborem, warto sprawdzić najważniejsze cechy poszczególnych rodzajów grilla.

Grillowanie – pierwszy sposób przyrządzania potraw

Okazuje się, że opiekanie mięsa na ogniu było znane już w prehistorii. Właściwie był to pierwszy sposób obróbki cieplnej pokarmów. Grillowanie znane w obecnym kształcie, zostało rozpowszechnione po II Wojnie Światowej przez rodziny amerykańskiej klasy średniej, które w ten sposób spędzały czas wolny poza miastem. Warto wspomnieć, że pierwsze grille były okrągłe i nieosłonięte od wiatru. Innowacją w ich budowie była półokrągła misa z pokrywą oraz trzy nogi. Pomysłodawcą współczesnego wyglądu grillów był George Stephen, spawacza pracujący w firmie Weber Brothers Metal Works. Grill gazowy został opracowany w 1960 roku przez Wiliama G. Wepfera i Meltona Lancastera – pracowników firmy ARKLA.

Grille węglowe

Obecnie bardzo popularnym rodzajem grillów są urządzenia węglowe, w których oczywiście paliwem stałym jest węgiel drzewny. W Polsce tego typu mechanizmy cieszą się sporym zainteresowaniem użytkowników głównie przez dostępność węgla i niskie koszty eksploatacji urządzenia. Na grillu węglowym można przygotowywać potrawy na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest metoda bezpośrednia, gdzie mięso rozkłada się równomiernie na ruszcie i przykrywa pokrywą na cały okres pieczenia. Drugim sposobem jest metoda pośrednia, w której na dolną półkę przy brykiecie ustawia się aluminiową tackę, na którą ścieka tłuszcz z potraw. Zapobiega to jego spalaniu. Na ruszcie należy rozłożyć produkty i zamknąć pokrywę na czas pieczenia. Na rynku dostępnych jest wiele modeli grillów węglowych. Wysokiej klasy asortyment dostępny jest np. na: https://www.top-grille.pl/category/grille-weglowe-5. Taki sprzęt doskonale sprawdza się w ogrodzie lub na tarasie.

Grille gazowe i elektryczne

Alternatywą dla urządzeń węglowych są grille gazowe. Są one proste w obsłudze i czyszczeniu. Używa się do nich propanu lub gazu ziemnego. Wyglądem jest on zbliżony do grilla węglowego, posiada jednak dodatkową półkę na butlę gazową. Żywność można smażyć bezpośrednio na ogniu lub pośrednio na specjalnych częściach urządzenia, które są ogrzewane przez płomień. Grillowanie gazowe uważane jest za zdrowsze niż węglowe. Ciepło rozchodzi się w urządzeniu równomiernie dzięki brykietowi ceramicznemu lub kamieniom z lawy wulkanicznej. Na rynku dostępne są różne modele grillów gazowych. Zaawansowane technologicznie urządzenia posiadają dodatkowo przegródkę na wióry, które mają nadać potrawom zapach wędzonki. Istnieją jeszcze grille elektryczne, które funkcjonują podobnie do grillów gazowych. Najczęściej wykorzystuje się je w pomieszczeniach. Wystarczy podłączyć je do sieci i można od razu z nich korzystać.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%