Wielu z nas pija kawę każdego dnia, najchętniej rano, żeby pobudzić się do działania. Kawa poza walorem smakowym posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Poprawia pamięć i koncentrację, zawiera dużo antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo oraz minimalizuje depresję. Jakie są pozostałe korzyści wynikające z picia kawy? Tego można się dowiedzieć z tego artykułu.
Kawa przez lata była przedmiotem wielu debat wśród ludzi ze środowiska nauki. Doszukiwano się w niej zarówno dobrych stron, ale też powodów niektórych dolegliwości. W niniejszym artykule skupiamy się na korzyściach jakie płyną z picia „małej czarnej”. Oto niektóre z nich:
Kawa łagodzi skutki stresu. Już sam aromat wpływa pozytywnie na nasz nastrój, dzięki czemu czujemy się odprężeni.
Poprawia potencję. Poprzez stymulację mózgu, działa korzystnie na nasze libido.
Działa antydepresyjnie. Kawa zdecydowanie poprawia przepływ hormonów szczęścia w naszym organizmie. Stymuluje bowiem mózg do wytwarzania serotoniny i dopaminy, które w dużej mierze są odpowiedzialne za pozytywny nastrój.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jej właściwości korzystnie wpływają na pracę trzustki. Pamiętajmy jednak, że najlepsza kawa dla takich osób to taka bez dodatku cukru.
Przyspiesza metabolizm. Kofeina zawarta w kawie odgrywa istotną rolę w kwestii przemiany materii i energii. Pomaga zatem spalić tkankę tłuszczową.
Działa przeciwnowotworowo. Kawa w połączeniu ze zdrowym trybem życia i dbaniem o siebie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Wszystko za sprawą polifenoli i przeciwutleniaczy.
Zapewnia działanie przeciwsłoneczne, dlatego czasami kofeina lub olej z nasion kawy jest wykorzystywany w kosmetykach.
Jak już wiemy, kawę można pić ze względu na pozytywny na wpływ na nasze samopoczucie. Natomiast niewątpliwie większość z nas sięga po małą czarną ze względu na jej walory smakowe. Jaki rodzaj kawy nam najbardziej smakuje zależy oczywiście od osobistych preferencji.
Niektórym wystarczy kawa w formie rozpuszczalnej, wypita w domu, zalana wrzątkiem bezpośrednio z czajnika w asyście mleka i cukru. Jest również grono smakoszy, dla których picie tego napoju, to coś więcej niż czynność - to istny rytuał. Przywiązują oni szczególną wagę do gatunku spożywanej kawy i chętnie eksperymentują.
Dla smakoszy spragnionych kawy w różnych odmianach bardzo pomocny jest ekspres do kawy. Z kolei odpowiednią jakość ziaren powinna zaoferować dobra palarnia kawy.
Źródło zdjęcia:
RossHelen / Shutterstock.com