Zamknij

Jak można przygotować kawę alternatywnymi sposobami?

14:52, 14.06.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:53, 14.06.2021

Z całą pewnością można stwierdzić, że kawa jest bardzo popularnym rodzajem napoju, który jest chętnie spożywany na co dzień przez osoby w różnym wieku i o różnych preferencjach. W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć różne ziarna kawy, które mogą być parzone z wykorzystaniem dość zróżnicowanych metod. Warto się z nimi zapoznać oraz dowiedzieć na ich temat nieco więcej.

Gotowanie

Wśród różnych metod parzenia kawy można wymienić między innymi gotowanie kawy, na przykład w tygielku. Kawa przygotowywana po turecku powinna być w dość drobny sposób zmielona, nawet bardziej niż w przypadku wykorzystywania ekspresu ciśnieniowego. Kawę gotowaną w tradycyjny sposób przygotowuje się w proporcjach jedna łyżeczka na jedną filiżankę kawy. Tak przygotowany napar będzie bardzo mocny i aromatyczny. Przed zagotowaniem powinno się wymieszać kawę, a samo gotowanie powinno odbywać się na niewielkim ogniu. Kawa po turecku powinna być podgrzewana dość powoli, aż na jej tafli zacznie się pojawiać delikatna pianka. W tym momencie należy zakończyć proces gotowania, ponieważ jeśli będzie trwał on zbyt długo, to kawa może stać się gorzka. Do kawy po turecku nie powinno się dodawać mleka czy pianki i nie powinno się jej także dosładzać. Kawa gotowana ma bardzo bogaty smak i w jej składzie znajdują się liczne antyoksydanty. Jednak warto pamiętać, że tego napoju powinny unikać wszystkie osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi.

Infuzja

Kawa alternatywna może być również parzona z wykorzystaniem takiego procesu, jak infuzja. Polega on na połączeniu podczas parzenia zarówno wody, jak i ziaren kawy. Powinny być one podczas całego procesu stale ze sobą połączone. Wtedy smak powstałego naparu będzie wyjątkowy. Kawę poprzez proces infuzji można przygotować na przykład w takim urządzeniu jak French Press. Parzenie kawy w ten sposób nie zajmuje dużej ilości czasu, dlatego metoda jest chętnie wykorzystywana. Podczas wyboru French Press oraz innych urządzeń przeznaczonych do tego sposobu parzenia kawy warto zwracać uwagę na ich parametry jakościowe, ponieważ smak i zapach materiałów złej jakości może przenikać do naparu. Napary, które przygotowuje się z wykorzystaniem procesu infuzji mają przede wszystkim bardzo dobrze zbalansowany smak oraz aromat, a także są lekko szorstkie w smaku.

Perkolacja

Metody parzenia kawy obejmują także taki proces, jak perkolację. Perkolacja w dużej mierze polega na przelewaniu się wody przez zmielone ziarna, co powinno następować w sposób dość swobodny. Kawę w ten sposób można przygotowywać na przykład w takim urządzeniu, jak Chemex. Jest to naczynie w kształcie klepsydry, które wykorzystywane jest do przelewowego parzenia kawy. Napar, który powstaje w tym procesie ma bardzo delikatny oraz klarowny smak i aromat. Ma on bardzo duże podobieństwo do lekkiego wina, które jest pełne aromatów. Napar, który powstał w ten sposób pozbawiony jest również goryczki i cierpkości, a także licznych osadów. Dlatego idealnie sprawdzi się w wielu przypadkach. Kawę w procesie perkolacji można również zaparzyć w tak zwanym Dripie. Jest to metoda przelewowa, która podkreśla smak oraz aromat ziaren kawy. Wydobywa z nich owocowe aromaty, a także kwasowość. Napar, który powstaje w tym procesie jest bardzo delikatny i ma konsystencję herbaty. Zawarta jest w nim kofeina i owocowe aromaty.

Metody wykorzystujące ciśnienie

Kawa speciality z powodzeniem może być również przygotowywana z wykorzystaniem ciśnienia. Ciśnienie w tym procesie wytwarzane jest siłą własnych rąk lub w sposób samoczynny. Metody wykorzystujące ciśnienie obejmują na przykład takie urządzenie, jak kawiarka, które jest bardzo popularne i chętnie wykorzystywane. Napar z kawiarki jest bardzo aromatyczny i ma intensywny smak oraz aromat. Przypomina w smaku klasyczne espresso. Kolejną metodą, jaka może być wykorzystywana w tym procesie jest z całą pewnością AeroPress. Dzięki niemu można przygotować napary, które są względem siebie zróżnicowane, jeśli chodzi o smak i aromat, a nawet gęstość. Dodatkowo bardzo popularnymi sposobami parzenia kawy jest również przyrządzanie naparów w takich urządzeniach, jak ekspres ciśnieniowy lub kapsułkowy. Można w nich przygotowywać zróżnicowane smakowo napoje, które warto dostosować do swoich indywidualnych preferencji oraz gustu. Jest to niezwykle istotne. Jednak kawy przygotowane w ekspresach charakteryzują się bardzo bogatym smakiem oraz aromatem, co jest szczególnie ważne dla wielu osób. Dodatkowo proces przygotowania naparu w tych urządzeniach jest niezwykle szybki i sprawny.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%