Zamknij

Białko wieprzowe – jak wypada na tle pozostałych protein?

09:58, 04.02.2019 | Materiał Partnera

Białko jest głównym budulcem naszego organizmu. Dlatego nasza dieta musi być bogata w wysokowartościowe proteiny. Gdzie je znajdziemy?

Jaka jest rola białek w organizmie człowieka? 

Aż 75% miejsca w tkankach zajmują białka. Ich rola w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu jest nieoceniona. To dzięki białkom powstają nowe tkanki, a stare są naprawiane i uzupełniane. Dostarczane w pożywieniu są głównym źródłem energii. Dorosły człowiek ma w sobie od 10 do 14 kg białka, z czego aż 300g ulega dobowej wymianie. Proteiny odpowiadają bowiem także za usuwanie toksyn z organizmu. Istotne jest więc utrzymywanie prawidłowego poziomu białek w organizmie. Aby tak się stało, powinniśmy zadbać o jak najbardziej zróżnicowaną dietę.

Skąd pozyskamy białko?

Najlepszym źródłem białka są produkty spożywcze. Istnieje jednak różnica pomiędzy proteinami pochodzenia roślinnego a zwierzęcego. Te pierwsze nie są tak dobrze przyswajane przez organizm i mogą nie posiadać określonych aminokwasów. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie czy weganie są skazani na niedobory białka. Dużą przyswajalność wykazuje chociażby soja, soczewica, czy biała fasola. Najlepiej jednak łączyć w posiłkach poszczególne produkty roślinne. W przypadku białka zwierzęcego jest nieco inaczej. Proteiny zawarte w mięsie wykazują przyswajalność na poziomie 95%. Równie wysoki współczynnik posiada białko jaja kurzego czy nabiał. Produkty odzwierzęce dostarczają pełnowartościowe proteiny, dzięki czemu dostarczamy organizmowi energii niezbędnej do funkcjonowania.

Białko wieprzowe – czym się charakteryzuje?

Mówiąc o białku zwierzęcym nie sposób pominąć tego zawartego w wieprzowinie. Jest to bowiem jedno z najbardziej wysokogatunkowych i pełnowartościowych protein. Jego właściwości potwierdzają badania naukowe. Dowodem na to niech będzie przykład surowego mięsa przeznaczonego na kotlet schabowy. W takiej porcji wieprzowiny znajduje się bowiem aż 22% białka. To bardzo solidna porcja dla naszego organizmu. W niektórych porcjach, np. w golonce, białko będzie wzbogacone dodatkowo o kolagen, który dobrze wpływa na nasze ścięgna, twarz i stawy. 

Kolagenowe białko wieprzowe – jakie ma inne zastosowania?

Jednak białko wieprzowe nie musi wyłącznie służyć poprawie pracy naszego organizmu. Jego kolagenową odmianę stosuje się bowiem w przemyśle spożywczym. Najwięcej korzystają z niego zakłady przemysłu mięsnego. Kolagenowe białko wieprzowe przyspiesza bowiem proces produkcji i poprawia jakość wyrobów. W tym miejscu możesz przeczytać więcej na ten temat. Białko to uzyskuje się ze skór wieprzowych. Wykazuje ono dobre właściwości żelujące. Stosowany jest przy produkcji wędlin w celu poprawienia ich wyglądu. Poza tym, białko wieprzowe poprawia strukturę mięsa i jego gryzalność. W ten sposób zmniejszana jest ilość odpadów powstała podczas plastrowania. Dzięki niemu poprawie ulega także sam proces fermentacji i suszenia. Stosując naturalne białko wieprzowe producenci redukują tez liczbę niemięsnych dodatków. Dzięki temu produkt końcowy jest smaczniejszy i zdrowszy

(Materiał Partnera)
REKLAMA
© ddtorun.pl | Prawa zastrzeżone