Uczniowi klasy IV A Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu po raz kolejny odnieśli spektakularny sukces w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych. W listopadzie zgłosili się do udziału w 3 edycji konkursu organizowanego przez Makro Cash & Carry Polska S.A pod nazwą Wyzwanie Makro Chefa.
Po eliminacjach wstępnych zostaliśmy zakwalifikowali się do konkursu wraz z 20 szkołami z całej Polski. Zadaniem zespołów reprezentujących placówki było przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.
Przygotowując potrawę konkursową postanowili wykorzystać przede wszystkim lokalne produkty z których słynie województwo kujawsko – pomorskie: ryby słodkowodne, piernik, śliwki z doliny Dolnej Wisły, kasze oraz przyprawy korzenne. Całość dopełniły produkty, które otrzymaliśmy od Makro w ramach wsparcia Wyzwanie Makro Chefa.
Inspiracji do stworzenia autorskiej receptury na danie kuchni historycznej szukali w bibliotece Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie sięgnęli do publikacji Compendium Ferculorum i Kucharz Doskonały.
- Nasz pomysł na danie powstał z połączenia wielu metod, technik i struktur które chcieliśmy Państwu ukazać na talerzu. Postawiliśmy na kiszkę z sandacza, którą my przedstawiliśmy w nowej odsłonie - mówią uczniowie.
Na talerzu nie mogło zabraknąć akcentów lokalnych, które skomponowały się w smaczne danie: „Kiszka z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery”
Komisja Konkursowa w składzie: Magdalena Figurna, Sławomir Leszczyński, Jakub Matelski, Paweł Serafin, Cezary Powała, Michał Grzywacz, Wojciech Harapkiewicz doceniła kulinarny kunszt i elegancje na talerzu przydzielając drużynie zaszczytne I miejsce w tym prestiżowym konkursie. Uczniów do konkursu przygotowała pani Magdalena Paczkowska, która jest także autorką recepty zwycięskiego dania.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz