Zamknij
REKLAMA

Uczniowie gastronomika z pierwszym miejscem w prestiżowym konkursie!

20:00, 29.01.2019 | online
REKLAMA
Skomentuj
Fot. Nadesłana

Uczniowi klasy IV A Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu po raz kolejny odnieśli spektakularny sukces  w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych. W listopadzie zgłosili się do udziału w 3 edycji konkursu organizowanego przez Makro Cash & Carry Polska S.A pod nazwą Wyzwanie Makro Chefa.

Po eliminacjach wstępnych zostaliśmy zakwalifikowali się do konkursu wraz z 20 szkołami z całej Polski. Zadaniem zespołów reprezentujących placówki było przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.
Przygotowując potrawę konkursową postanowili wykorzystać przede wszystkim lokalne produkty z których słynie województwo kujawsko – pomorskie: ryby słodkowodne, piernik, śliwki z doliny Dolnej Wisły, kasze oraz przyprawy korzenne. Całość dopełniły produkty, które otrzymaliśmy od Makro w ramach wsparcia Wyzwanie Makro Chefa.

Inspiracji do stworzenia autorskiej receptury na danie kuchni historycznej szukali w bibliotece Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie  sięgnęli do publikacji Compendium Ferculorum i Kucharz Doskonały. 

- Nasz pomysł na danie powstał z połączenia wielu metod, technik i  struktur które chcieliśmy Państwu ukazać na talerzu. Postawiliśmy na kiszkę z sandacza, którą my przedstawiliśmy w nowej odsłonie - mówią uczniowie. 

Na talerzu nie mogło zabraknąć akcentów lokalnych, które skomponowały się  w smaczne danie: „Kiszka z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery”

Komisja Konkursowa w składzie: Magdalena Figurna, Sławomir Leszczyński, Jakub Matelski, Paweł Serafin, Cezary Powała, Michał Grzywacz, Wojciech Harapkiewicz doceniła kulinarny kunszt i elegancje na talerzu przydzielając drużynie  zaszczytne I miejsce w tym prestiżowym konkursie. Uczniów do konkursu przygotowała pani Magdalena Paczkowska, która jest także autorką recepty zwycięskiego dania.

 

(online)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ddtorun.pl | Prawa zastrzeżone