Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg. Wskazał Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. Jedzenie marnuje się też w Toruniu.
"Źródłami strat artykułów spożywczych są przede wszystkim gospodarstwa domowe, mające 53 proc. udziału w ogółem marnowanej żywności, a następnie przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz dystrybucja (5 proc.)" - wyjaśnili eksperci w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE".
W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków - podał PIE. Najczęściej wyrzucane produkty to: pieczywo (49 proc.), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.), jogurty (27 proc.), ziemniaki (17 proc.), mleko (12 proc.).
My zapytaliśmy torunian czy zdarza im się marnować żywność?
- Najczęściej zdarza mi się marnować jedzenie podczas wizyt w restauracjach. Nie zawsze zjadam wszystko do końca i zdaje sobie sprawę z tego, że trafia to później do śmietnika - mówi nam Pani Ewa.
- Staram się nie marnować jedzenia. Dobrym rozwiązaniem są w Toruniu jadłodzielnie. Gdy zostają mi jakieś warzywa lub inne produkty, zanoszę je tam, aby inni skorzystali - mówi Pan Paweł.
- Najczęściej w moim domu marnowane jest pieczywo. Kupuje za dużo chleba i bułek przez co muszę je potem wyrzucać. Często zdarza mi się zapomnieć o danym produkcie przez co traci on termin przydatności do spożycia - mówi nam Pani Monika.
ANNAMARIA 11:47, 10.08.2019
0 0
OJ MARNUJĄ Z DOBRO BYTU PRZESZŁAM SIĘ NA RYNEK TO CO ZOBACZYŁAM ONIEMIAŁAM NA TEN WIDOK CENY TRZYMAJA DO KOŃCA HANDLU JAK KOŃCZY SIĘ RYNEK WSZYSTKO JAK LECI IDZIE NA ŚMIECI A MOGLI BY OBNIŻYĆ NIEJEDNA OSOBA MOGŁABY TO SPOŻYĆ ALE PO CO 11:47, 10.08.2019