Restauracja Hotelu Olender przygotowała propozycję dań z produktów typowo jesiennych. W menu oraz specjalnych sezonowych wkładkach spróbować będą Państwo mogli dań przygotowanych m. in. z dyni, grzybów, ziemniaków czy gęsiny.
Szef kuchni Restauracji Hotelu Olender, Mateusz Połubiński na dojrzałą jesień proponuje potrawy z gęsi, ziemniaków i coraz bardziej docenianej w Polsce... dyni.
- W kuchniach zaczynają królować produkty typowo jesienne. Grzyby, kiszonki, warzywa- przede wszystkim okopowe, ale niekwestionowaną królową jesieni jest dynia. Jeszcze kilka lat temu kojarzona przede wszystkim z kulturą amerykańską, dziś przeżywa prawdziwy renesans w naszym kraju. Ceniona za wszechstronność, łatwą dostępność, niską cenę, ale również za walory smakowe i zdrowotne. Bardzo cenione są właściwości oleju z pestek dyni - przyznaje szef Połubiński.
W menu Olendra znalazł się m.in. krem z dyni. Można go przygotować także w domu. To bardzo proste!
(Porcja dla 4-6 osób)
1 kg dyni,
2 średnie marchewki,
1 pietruszkę,
kawałek świeżego imbiru,
małą papryczkę chilli,
2-3 ząbki czosnku,
250 ml mleczka kokosowego,
wywar warzywny lub drobiowy,
sok z połowy cytrynu lub limonki,
przyprawy: sól, pieprz, kardamon mielony,
garść pestek dyni.
Warzywa obieramy. Do bulionu warzywnego lub drobiowego wrzucamy wszystkie warzywa, pokrojone w drobniejsze kawałki. Do gotującej się zupy dodajemy wszystkie przyprawy- sól, pieprz, kardamon, czosnek, starty świeży imbir, papryczkę chilli (najlepiej pozbawioną nasion), sok z cytryny lub limonki oraz mleczko kokosowe. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę blendujemy na aksamitny krem. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni. Posypujemy nimi naszą zupę.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz