Zamknij

Słodkie, owocowe i idealne do gotowania! To była impreza - było smacznie i z pomysłem

10:30, 19.06.2017 Artykuł sponsorowany
Skomentuj fot. Tomasz Berent fot. Tomasz Berent

W miniony weekend w Toruniu po raz pierwszy odbył się Festiwal Nalewek i Win Owocowych. Impreza zorganizowana w amfiteatrze Muzeum Etnograficznego była świetną okazją nie tylko do degustacji specjałów firmy Henkell & CO. Polska Sp. z o.o. Organizatorzy zapewnili torunianom masę innych atrakcji!

Stoiska lokalnych twórców wyrobów kulinarnych m.in. wędlin, serów i przetworów owocowych, kącik z animacjami dla najmłodszych oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych ekspertów - na takie atrakcje mógł liczyć każdy, kto w sobotę (17 czerwca) odwiedził Muzeum Etnograficzne. Firma Henkell & CO. Polska Sp. z o.o. zorganizowała tam Festiwal Nalewek i Win Owocowych.

- Festiwal poświęcony jest nalewkom i winom owocowym, przeznaczony jest dla hobbystów i miłośników tych trunków. Chcemy, jako właściciel marki Ogród Smaków, funkcjonować jako organizator i patron takich inicjatyw. Zaprosiliśmy hobbystów, amatorów i wielbicieli domowych nalewek. Ten festiwal przygotowaliśmy dla nich oraz dla mieszkańców Torunia i gości, którzy odwiedzili to miasto w długi weekend - komentuje przekonuje Dariusz Polak z firmy Henkell Polska.

Debiutująca w Toruniu uroczystość spotkała się z ciepłym przyjęciem ze strony odwiedzających - festiwalowe atrakcje podziwiało blisko 2000 osób, dużą popularnością cieszyły się warsztaty kulinarne. Eksperci pokazali chętnym, jak domowe wina i nalewki, można wykorzystać w kuchni.

- Skorzystałem z zaproszenia organizatorów, poprowadziłem warsztaty z łączenia smaków, m.in. piernika i nalewek. Zdecydowałem się na menu wytrawne - tłumaczy Tomek Lach, bloger prowadzący stronę zajadam.pl. - Pojawił się kurczak, biała kapusta czy gruszka. Słodkie wina i nalewki to bardzo dobre produkty, które rewelacyjnie sprawdzać się będą w codziennym jadłospisie.

Warsztaty prowadził także znany kucharz Jan Kuroń.

- Staram się robić proste rzeczy, bo kucharz prowadząc warsztaty, musi być źródłem wiedzy. Nalewki i wina owocowe to bardzo przyjemny i łatwy temat w gastronomii. Alkohol od zawsze występuje w wielu recepturach. Nalewki będą odparowywały bardzo szybko i pozostawią ciekawą nutę smakową, bo jest ona bardzo intensywna - radzi Kuroń.

Po uczcie dla ciała, organizatorzy festiwalu zapewnili gościom ucztę dla ducha i oka - na scenie wystąpiła Halina Mlynkova.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%