Zamknij

Chciał zostać nauczycielem, został kucharzem. Planował założyć rodzinę w Toruniu, Magda Gessler miała inny pomysł

09:03, 17.06.2016 Adrian Aleksandrowicz
Skomentuj Łukasz Jędrzejewski wyjechał z Torunia, aby robić karierę u boku Magdy Gessler! fot. Konrad Koczywas/Newspix, archiwum prywatne Łukasz Jędrzejewskiego Łukasz Jędrzejewski wyjechał z Torunia, aby robić karierę u boku Magdy Gessler! fot. Konrad Koczywas/Newspix, archiwum prywatne Łukasz Jędrzejewskiego

Łukasz Jędrzejewski ukończył historię na UMK, po studiach zaczął pracować jako kucharz. Po kilku latach jego talent, ciężką pracę i zaangażowanie doceniła sama Magda Gessler! Torunianin został szefem kuchni w jednej z najlepszych restauracji sygnowanej nazwiskiem słynnej restauratorki!

Planował zostać nauczycielem, gotować zaczął dopiero na studiach. Szybko okazało się, że ma do tego naturalny talent. Błyskawiczne awanse po szczeblach kariery kulinarnej, utwierdziły go w przekonaniu, że powinien gotować!

- Gotować zacząłem prawie 9 lat temu, jestem samoukiem. Zaczynałem na zmywaku w makaronerii, potem gotowałem w kilku toruńskich hotelach, aby trafić do topowej toruńskiej restauracji, gdzie byłem szefem kuchni - wspomina w rozmowie z Dzień Dobry Toruń Łukasz Jędrzejewski.

Jędrzejewski chciał zostać na stałe w Toruniu i tutaj gotować, ale pewnego dnia otrzymał propozycję nie do odrzucenia - pracę w restauracji Magdy Gessler!

- Do "Schroniska Smaków Magdy Gessler" w Bukowinie Tatrzańskiej poszukiwano szefa kuchni. Pewnego dnia dostałem propozycje od managera restauracji w jakiej pracowałem, aby razem z nim tam pojechać i zacząć nowy rozdział swojej kulinarnej kariery. To była bardzo trudna decyzja, bo musiałem przeprowadzić się z dala od przyjaciół i rodziny. Postanowiłem zaryzykować! Nie żałuję, bo bardzo dużo nauczyłem się od Magdy Gessler - dodaje.

Właścicielka restauracji systematycznie odwiedza ekipę "Schroniska...". Jędrzejewski przyznaje, że pod jej okiem nauczył się dbałości o każdy szczegół w komponowaniu dania. Pierwsza dama polskiej gastronomii zdradziła mu także swoją tajemniczą recepturę na american cream - czyli swój słynny krem z kukurydzy.

Przed Jędrzejewskim wkrótce kolejne zawodowe wyzwanie! Rozstaje się z Magdą Gessler i poprowadzi kuchnie w pięciogwiazdkowym hotelu w Zakopanem, gdzie będzie jednym z szefów!

- Będę tam mógł eksperymentować z kuchnią molekularną i nowoczesnymi technikami kulinarnymi - zdradza podekscytowany.

Trzymamy kciuki!

(Adrian Aleksandrowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

stanislawstanislaw

0 2

Jak można kogoś takiego! niechlujnie niesmacznie wyglądającego ( najdelikatniej rzecz ujmując) , ordynarnie się zachowującego kreować na osobę dyktującą dobry smak, dobrą kuchnię. estetyczne zaplecze? czy jakakolwiej szanująca się pani domu ( pan domu też!) wpuściłby takiego kocmołucha, rozkudłaczonego do swojej kuchni? 8 czerwca czekaąc w kolejce u fryzjera byłem wbrew swej woli katowany obrazkami jakiejś stacji z tą panią, gdy oceniała potrawy pewnej restauracji. Sama obrzydliwość; wypluwała do kamery jedzenie, śliniła się, krzywiła, wykonywała paskudne gesty. Totalny absmak. A potem włazła na zaplecze!
Całość obrzydliwa jak ta osoba!
p.s. a ile do dziś niespłaconych długów, ileż nieuregulowanych faktur wiąże się z tym nazwiskiem także z tą panią ( i nie tylko w stolicy i jej okolicy!). 13:36, 18.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

Ja go chyba kojarze Ja go chyba kojarze

4 0

Czy on przypadkiem na studiach nie balowal w Kotle? 10:36, 19.06.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%