"Miasto pierników strzeże swojego sekretu" - taki tytuł nosi długi tekst o Toruniu, jaki opublikował w tym tygodniu New York Times.
Autorką długiego tekstu jest Barbara Whitaker. Czego amerykański czytelnik dowie się o naszym mieście? Na początek podstaw: że Toruń to średniowieczne polskie miasto, które słynie z Mikołaja Kopernika i pierników.
Anna Kornelia Jędrzejewska z Muzeum Toruńskiego Piernika wyjaśnia w tekście, że nie ma jednego ustalonego przepisu na słynne toruńskie ciasteczka, a Paweł Laskowski z toruńskiej spółki Kopernik wyjaśnia, że sekret tkwi w idealnie skomponowanej mieszkance przypraw: za dużo cynamonu sprawi, że pierniki będą za słodkie, a zbyt dużo pieprzu - za ostre.
Autorka przypomina najstarsze przepisy na pierniki, a Rafał Boiński z Żywego Muzeum Piernika tłumaczy amerykańskim czytelnikom, że przed wiekami piekarze przekazywali sobie przepisy z pokolenia na pokolenie, stąd trudno w zapisanych tekstach znaleźć szczegółowe proporcje składników.
[ZT]5053[/ZT]
Dużo miejsca w artykule poświęcono toruńskiej spółce Kopernik, gdzie piekarze nadal skrzętnie strzegą sekretu mieszkanki przypraw. Nie zabrakło także historii Katarzyny, córki piekarza, której katarzynki zawdzięczają swoją nazwę.
Co myślicie o takiej promocji miasta?
Piernikowa10:46, 15.12.2016
6 0
Każdy, kto sam robił kiedyś domowe pierniki wie, że sekretem prawdziwych pierników jest dodanie miodu, który w ciastkach Kopernika został zastąpiony cukrem, syropem glukozowym i karmelem amoniakalnym... 10:46, 15.12.2016
pat11:18, 15.12.2016
3 0
Uważam, że to świetna promocja! 11:18, 15.12.2016