Popularny krem kanapkowy - Nutella - zostanie wycofany ze sprzedaży. Raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności nie porozstawia wątpliwości. Ten przysmak, może być rakotwórczy!
Największa włoska sieć hipermarketów wycofuje Nutellę ze sprzedaży. Zgodnie z raportem ekspertów, popularny krem czekoladowy zawierać ma aż 32% tłuszczu palmowego. Ten, w dużych ilościach, powoduje raka!
[ZT]6841[/ZT]
Tłuszcz, podgrzany do odpowiednio wysokiej temperatury, nadaje kremowi czekoladowy kolor i neutralizuje jego zapach. Glicydylowe estry kwasów tłuszczowych, powstające po podgrzaniu, nie rozkładają się w organizmie człowieka i mogą powodować nowotwory - można przeczytać w raporcie Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności. Po jego publikacji, popularny smakołyk zniknął ze sklepowych półek we Włoszech. Czy w Polsce stanie się podobnie?
- Jest to możliwe, bo od dawna wiadomo, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy - przyznaje w rozmowie z Dzień Dobry Toruń dr Justyna Przybyszewska z katedry i zakładu żywienia i dietetyki Collegium Medicum UMK. - W USA kilka lat temu zakazano jego produkcji. W Polsce opiera się na nim cały przemysł cukierniczy. Dlaczego? Przecież mnóstwo badań wykazuje toksyczność tłuszczów trans! Moim zdaniem każdy powinien to kupować na własną odpowiedzialność, a zakazać powinno się reklamowania wszelkiego rodzaju margaryn i innych tego typu produktów.
Póki co, nie mamy żadnych informacji, na temat wycofywania kremu z polskich sklepów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz